Ο γάμος παχαίνει … και με αποδείξεις!
Υπάρχει κοινωνική επιρροή από άποψη κιλών; Υπάρχει συντροφική επιρροή από άποψη κιλών; Υπάρχουν άλλοι κανόνες που διέπουν τους ρυθμούς ενός ζευγαριού μετά το γάμο; Παίρνει περισσότερο βάρος ο άντρας ή η γυναίκα μετά το γάμο; Ποιος καταλήγει να έχει περισσότερο βάρος; Χάνεται αυτό το βάρος στην πορεία των χρόνων; Παίζει σημαντικό ρόλο το βάρος στην συναισθηματική ισορροπία των συζύγων;
Η Μαρία είναι 40ετών και είναι παντρεμένη 10χρόνια με τον Γιώργο, έχουν ένα παιδί. Η Μαρία στα τριάντα της ήταν 60κιλά και 10χρόνια μετά είναι 75κιλά. Μου εξηγεί με παράπονο ότι στα 30 της όταν έπαιρνε βάρος το έχανε κατευθείαν. Τι άλλαξε τι ρωτά ο διατροφολόγος και απαντά ως εξής ‘μάλλον το κίνητρο’. Έξι χρόνια προσπαθεί να χάσει 15-17κιλά.
Η Σοφία παντρεύτηκε πριν ένα χρόνο πήρε μέσα σε ένα χρόνο 12κιλά. Γιατί τη ρωτάμε και μας απαντά ‘άλλαξα σπίτι, συνήθειες, ρυθμούς, ο άντρας μου έτρωγε άλλα φαγητά από εμένα και μεσα σε λίγους μήνες πήρα πολλά κιλά’. Πότε συνήθως παίρνουν κιλά οι σύζυγοι; Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα κιλά προστίθεται είτε στην πολύ αρχή, τον πρώτο χρόνο δηλαδή ή μετά από 12-15χρόνια. Δηλαδή τα 12-15 χρόνια μια γυναίκα ή ένας άνδρας δεν έχει πάρει γραμμάριο; Η απάντηση είναι ότι έχουν πάρει από 1-3κιλά.
Οι ρυθμοί αλλάζουν μετά το γάμο; Από που να το πιάσουμε αυτό το θέμα. Για τον ένα απ’ τους δύο συνήθως αλλάζουν ριζικά. Αυτός είναι που θα πάρει απότομα βάρος και είναι σε μεγάλο ποσοστό συνήθως η γυναίκα. Είπαμε και στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι την αλλαγή όποια και αν είναι αυτή δεν μπορούν να τη διαχειριστούν εύκολα, οποιαδήποτε αλλαγή έχει και επιπτώσεις, μία απ’ αυτές είναι και η αύξηση στην πρόσληψη τροφής. Γιατί αύξηση; Μα τι έχει ο άνθρωπος ως ‘ηρεμιστικό’ εκτός απ’ το φαγητό; Μήπως το χρήμα, μήπως τα ρούχα, τα παπούτσια, τα όμορφα ρολόγια, τίποτε απ’ αυτά γιατί κανένα απ’ αυτά δεν μπαίνει στο σώμα μας να μας ηρεμήσει, εκτός απ’ το φαγητό. Αλλαγή ίσον φαγητό. Ο γάμος λοιπόν σε πολλούς μεταφράζεται ως τεράστια αλλαγή και οδηγεί τους συζύγους σε αύξηση πρόσληψης τροφής.
Και οι δύο σύζυγοι είναι πιθανό να πάρουν κιλά μετά το γάμο πάλι με τον ίδιο τρόπο είτε τον πρώτο χρόνο είτε μετά από 12-15χρόνια. Ποιος επηρεάζεται περισσότερο; Αυτός που έχει περισσότερη αυταρέσκεια είναι η σωστότερη απάντηση. Συνήθως είναι οι γυναίκες εκείνες που πλήττονται περισσότερο. ‘Φορτώνονται’ περισσότερο και τα κοινωνικά πρότυπα θα λέγαμε που της θέλουν πάντα ‘έτοιμες’ για τα πάντα.
Ποιος επιθυμεί να μειώσει το βάρος του και να επανέλθει σε φυσιολογικές τιμές; Πάλι η απάντηση είναι, αυτός που πλήττεται περισσότερο και αυτές είναι επίσης οι γυναίκες. Ο άντρας για ποιο λόγο θα προσπαθούσε να μειώσει το βάρος του; Κυρίως για λόγους υγείας είναι η σωστότερη απάντηση ειδικά για ηλικίες άνω των 50. Εδώ σταθερά η γυναίκα το κάνει για λόγους αισθητικής.
Ποιος πλήττεται περισσότερο από την προσθήκη βάρους στο ζευγάρι; Εδώ η απάντηση είναι ο σύζυγος. Προσθήκη βάρους 3-5κιλά από την σύζυγο δεν φέρνει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού, 8-10κιλά αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική ζωή του ζευγαριού αλλά και η προσωπική τους σχέση. Αντίθετα η σύζυγος με προσθήκη βάρους ως και 15-20κιλά απ’ τον σύζυγο φαίνεται να μην επηρεάζεται και τόσο. Αυτός που βιώνει την προσθήκη βάρους εντονότερα λοιπόν είναι ο σύζυγος και αυτό έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ζευγαριού. Με ποιο τρόπο; Μειώνονται οι κοινωνικές επαφές, πολλές φορές λόγω ανασφάλειας (ρούχα ή με αυτούς που θα βγούν). Ο σύζυγος το λαμβάνει αυτό σαν μια προσωπική ήττα και σαφέστατα δεν θέλει την ήττα του να την ‘δημοσιοποιεί’. Η επαφή μεταξύ του ζευγαριού επίσης χάνεται σε μεγάλο βαθμό καθώς ο ένας θεωρεί για τον άλλο ότι δεν προσπαθεί για ισορροπία στη σχέση. Η επικοινωνία πλήττεται σε μεγάλο βαθμό.
Ποιος τα καταφέρνει καλύτερα σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους; Ο σύζυγος δείχνει να κάνει λίγες προσπάθειες αλλά αποτελεσματικές, η σύζυγος κάνει πολλές προσπάθειες λιγότερο αποτελεσματικές. Όταν κάποιος απ’ τους δύο παίρνει βάρος καταφέρνει στα επόμενα 15χρόνια να έχει ένα φυσιολογικό βάρος; Η απάντηση είναι αρνητική με εξαιρέσεις πάντα. Τι γίνεται όταν ο ένας απ’ τους δύο μειώσει το βάρος του, αποτελεί πρότυπο για τον άλλο; Η γυναίκα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό όταν ο σύζυγος της μειώσει το βάρος του, ο άντρας επηρεάζεται λιγότερο.
Οι μεγάλες μεταβολές στο βάρος φάινεται να επηρεάζει το ζευγάρι αλλά όχι μόνο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω. Δηλαδή και όταν κάποιος απ’ το ζευγάρι παίρνει βάρος αλλά και όταν έχει υψηλό βάρος και το μειώνει αρκετά και θετικά και αρνητικά. Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν για την ισορροπία του ζευγαριού και οι δύο πολύ σημαντικές περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), γιατί αποτελούν τα χρονικά σημεία εκείνα που είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να χάσει την διατροφική της ισορροπία και να ‘πάρει πολλά κιλά’ που θα τη συνοδεύσουν για πολλά χρόνια, οι έρευνες δείχνουν ότι κιλά που ‘μπαίνουν’ σε εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση σπάνια ‘μας αφήνουν’.
Καβγάδες, ανισσοροπία, έλλειψη επικοινωνίας, ανασφάλεια, ‘παχαίνουν επίσης’ και όσο πιο πολύ διαρκούν τόσο πιο πολύ ‘παχαίνουν’. Φαίνεται ότι το βάρος με κάποιο τρόπο ‘προειδοποιεί’ ότι κάτι δεν πάει καλά. Ποτέ βέβαια δεν θα δώσει σημασία κανείς απ’ τους συζύγους αν για ένα μήνα συνεχόμενα ‘θέλω σοκολάτα’, ‘θέλω καταίφι’, ‘θέλω γαριδάκια’ αλλά οι επιθυμίες αλλάζουν, η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται αυξάνεται και το βάρος παίρνει την ‘ανηφόρα’. Ακούμε συχνά σ’ αυτή την περίπτωση ‘μα πως πάχυνε η Μαρία, δεν προσέχει καθόλου τον εαυτό της’. Η σωστή απάντηση έχει ως εξής : ‘κάτι άλλαξε στη Μαρία πιθανόν για λίγο και πιθανόν για πάντα, αλλά δεν είναι το βάρος, απλά το βάρος φαίνεται’. Οι κρίσεις στο γάμο παχαίνουν και το βάρος πάντα αποτελεί δείκτη τι κρίση πέρασε και πόσο διήρκησε. Ίσως στο μέλλον καταφέρουμε να απαντήσουμε αν τελικά παχαίνει ο γάμος, οι άνθρωποι στο γάμο, ο κακός γάμος
nbes
Τα σχόλια είναι κλειστά.