Ο Ερντογάν έπαιξε και κέρδισε, το τίμημα όμως είναι πολύ βαρύ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Από τον περασμένο Μάρτιο είχαν κυκλοφορήσει έντονα φήμες στην Τουρκία ότι ετοιμάζεται στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν που οδηγεί την χώρα σε απομόνωση και καταστροφή. Παράλληλα οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι προειδοποίησαν για επικείμενο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι έντονες φήμες για πραξικόπημα είχαν κυκλοφορήσει από τις 31 Μαρτίου κυρίως από αντιπολιτευόμενες τουρκικές εφημερίδες όπως Sözcü και Cymhurriyet και είχαν προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του ίδιου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, που με έκτακτη ανακοίνωση του απέρριψε όλες αυτές τι φήμες και τονίζοντας την νομιμότητα και την υπακοή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις νόμιμες πολιτικές αρχές.

πραξικοπημα

Οι εκδοχές για αυτές τις φήμες που προκάλεσαν κάποια αναστάτωση στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, μιας χώρας με μεγάλη παράδοση στα στρατιωτικά πραξικοπήματα, είναι κυρίως οι εξής :

Ή ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στον τουρκικό στρατό κυρίως αξιωματικών μέσης και κατώτερης βαθμίδας από την συνέχιση του αιματηρού πολέμου με το ΡΚΚ και αυτό έχει ήδη εκδηλωθεί δημόσια από πολλούς αξιωματικούς που κατηγόρησαν τον ίδιο τον Ερντογάν ότι οδηγεί την χώρα σε ένα αδιέξοδο αιματοκύλισμα, ή ότι σκόπιμα «διέρρευσαν» αυτές η φήμες για να διευκολύνει το καθεστώς Ερντογάν να προχωρήσει σε μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις στον στρατό εναντίον των εναπομεινάντων κεμαλικών θυλάκων, αλλά και των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τελικά το πραξικόπημα έγινε στις 15 Ιουλίου με την προϋπόθεση ότι από την… αρχή ήταν καταδικασμένο να αποτύχει και σαν συνέπεια θα ήταν η μεγάλη νίκη του Ερντογάν.

Σε μια εκπομπή του κρατικού καναλιού TRT την επομένη του πραξικοπήματος ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, υπαινίχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες ήξεραν και είχαν πληροφορήσει τον Ερντογάν για το τι ετοιμάζονταν.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται, όπως αναφέρει και ο παλαίμαχος αρθογράφος της Hurriyet, ο Murat Yetkin, ο οποίος αν και καταλήγει έμμεσα ότι ο εγκέφαλος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, κάνει όμως νύξη και για τη εκδοχή να είναι ο ίδιος ο Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα.

Η άποψη όμως αυτή, ότι δηλαδή ο Ερντογάν οργάνωσε το πραξικόπημα-οπερέτα, αδυνατίζει από την έκταση που είχε πάρει το πραξικόπημα και από την τόσο μεγάλη συμμέτοχη ανώτατων αξιωματικών όλων των οπλών, με πιο εντυπωσιακή αυτό του διοικητή της Δεύτερης Στρατιάς, στρατηγού Adem Huduti.

Η πιο σοβαρή εκδοχή για να εξηγήσει κανείς όλο αυτό το περίπλοκο πάζλ, είναι ότι ο Ερντογάν και το περιβάλλον του τα ήξερε όλα αλλά δεν μπορούσε να γνωρίζει απόλυτα την έκταση που είχαν πάρει τα πράγματα, γι’ αυτό και πολλές εκπλήξεις από την μεγάλη συμμέτοχη στρατηγών και διοικητών επίλεκτων μονάδων. Άφησε ομού να εξελιχτεί σαν μια παγίδα που θα παγίδευε τους αντίπαλους του γι αυτό και δεν βρίσκονταν στην Άγκυρα όπου εκεί σίγουρα θα τον καθάριζαν.

Σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις όμως συμβαίνουν και πολλά απρόοπτα και προς στιγμή η παγίδα του Ερντογάν μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ κατά του ιδίου. Τελικά η εγκληματική απρονοησία, (σκόπιμη ? ), τον πραξικοπηματιών που δεν χρησιμοποίησαν αμέσως όλες τις δυνάμεις τους για να τον εκτελέσουν στην Αλικαρνασσό, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έπαιξε τυχοδιωκτικά και κέρδισε. Το τίμημα όμως του παιχνιδιού είναι πολύ βαρύ και αυτό θα φανεί όλο και πιο πολύ τον αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ουσιαστικά σαρώθηκαν και θα αργήσουν πολύ να συνέρθουν και αν.

Εμείς, θα πρέπει ούτως ή άλλως να είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε «ενδεχόμενο».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κάθε άντρας έχει μία στις δύο πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο
Κάθε άντρας έχει μία στις δύο πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο

Οι επτά συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά σας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούν να μειώσουν στο μισό τις πιθανότητες να...

Close