Ο Ερντογάν ανοίγει μέτωπο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία

Ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ρεπορτάζ του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti, αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η νέα στρατηγική Ερντογάν, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να επιδιώξει και στη συνέχεια κεφαλαιοποιήσει την κάθετη κλιμάκωση στις σχέσεις Της Ρωσίας με τη Δύση, με αιχμή το ΝΑΤΟ (βλ. ΗΠΑ).

Μέχρι τώρα το επεδίωκε με αιχμή τον εμφύλιο στη Συρία. Πλέον, κινούμενος με τα γνωστά αμοραλιστικά κίνητρα (που ενοχλούν τόσο ώστε φτάνουν να ανταποκρίνονται στον «ρεαλισμό», με την έννοια που έχει η έννοια στη θεωρία διεθνών σχέσεων), επιδιώκει να κάνει το ίδιο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ θέλει να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την περεταίρω διεύθυνση της Συμμαχίας.

Ποιος θα το περίμενε, ότι μετά τις κεμαλικές κυβερνήσεις, μια ισλαμοεθνικιστική κυβέρνηση στην Τουρκία θα επιδιώξει την αναζωπύρωση με κάθε τρόπο Ψυχρού Πολέμου, ώστε να μεγιστοποιηθεί η γεωστρατηγική αξία της χώρας, όπως τον… παλιό καλό καιρό, όταν η Τουρκία διέθετε 1.700 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με την πρώην Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει προτεραιότητα έναντι της Ελλάδας…

Ας δούμε λοιπόν το θέμα της ρωσικής πηγής.

ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με το RIA-Novosti, ότι «Πρέπει να ενισχύσουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία μας στην Μαύρη Θάλασσα. Ελπίζουμε σε απτά αποτελέσματα στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιουλίου. Πρέπει να κάνουμε τη Μαύρη Θάλασσα, θάλασσα σταθερότητας. Είπα στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ: δεν έχετε παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, γι’ αυτό και έχει γίνει σχεδόν ρωσική λίμνη. Πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας ως χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Εάν εμείς δεν αναλάβουμε δράση, η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει».

Και ο Ερντογάν συμπλήρωσε: «Η επίλυση του ζητήματος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της ‘‘Μακεδονίας’’ είναι σημαντική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Στις 22 Απριλίου ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βερσμπάου δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία πρέπει να αξιολογήσει τη δυνατότητα μιας πιο μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πριν από αυτό, ο Γ. Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να οικοδομεί τη στρατιωτική του παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γίνεται λόγος για ναυτικές δυνάμεις, καθώς για μέσα παρακολούθησης και ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο εξετάζει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της συμμαχίας για τη δημιουργία στολίσκου της Μαύρης Θάλασσας. Στην περιοχή, όπου στην πραγματικότητα έχουν σωρευθεί, παγωμένες προσωρινά αρκετές συγκρούσεις, και από την οποία περνούν πολλές ενεργειακοί οδοί θα εγκατασταθούν αεροπλάνα AWACS για την παρακολούθηση, σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, υπεύθυνος για τα ζητήματα του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σχολιάζοντας την ιδέα για τη δημιουργία στόλου του ΝΑΤΟ στην Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ότι η προσπάθεια να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία χωρών που δεν ανήκουν στην περιοχή δεν πρέπει να συνεχιστεί.

ΠΗΓΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το µέλλον της Ρωσίας και το τέλος του κόσµου
Το µέλλον της Ρωσίας και το τέλος του κόσµου

Ζούµε πράγµατι στους έσχατους καιρούς του κόσµου αυτού;

Close