Ο καφές μας προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

 

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν τα πολλαπλά οφέλη του καφέ για την υγεία μας.
Κάτι νέο έρχεται να προσδώσει μία ακόμη διάσταση στην προστατευτική δράση του καφέ, αυτή τη φορά για το έντερο μας.

Σύμφωνα με αναφορά του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και γενικότερα βελτιώνει τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς. Η αναφορά αυτή βασίστηκε σε μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology». Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, μελέτησαν σχεδόν 1.000 καρκινοπαθείς που είχαν όλοι υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκου και σε χημειοθεραπεία για καρκίνο εντέρου τρίτου σταδίου.

Όσοι ασθενείς έπιναν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες τη μέρα (460 mg καφεΐνης), είχαν το μεγαλύτερο όφελος, καθώς είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έπιναν καθόλου καφέ. Δύο έως τρεις καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο όφελος, ενώ σχεδόν αμελητέο ήταν το όφελος με ένα καφέ ημερησίως ή λιγότερο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για καθημερινή κατανάλωση καφέ, μέχρι τα ευρήματα της μελέτης να επιβεβαιωθούν από κάποια άλλη. Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί πάντως σε άλλες πρόσφατες μελέτες, που δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι αρκετών ειδών καρκίνου, όπως μαστού, μελανώματος, ήπατος και προστάτη.

Στο σημείο αυτό θε πρέπει να τονιστεί ότι όπως ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Φουξ επισημαίνει « η προστατευτική δράση του καφέ δεν αφορά τον «ντεκαφεϊνέ», αν και, όπως είπε, δεν είναι σαφές γιατί η καφεΐνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για το έντερο». Επειδή, εξάλλου, ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αυτό βοηθά έμμεσα στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου. Μια πιθανότητα είναι ότι η συχνή κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται λιγότερη από αυτή την ορμόνη. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για διαβήτη όσο και για καρκίνο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
«ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»-ΓΙΑ ΤΗΝ ”ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” (28/02/21)

Δελτίο τύπου

Close