Ο Νεοεποχίτικος Αποκρυφισμός

Ενώ η Εκκλησία είναι πάντοτε κάτι το νέο και αναλλοίωτο, ως «ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας», διαπιστώθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα η έναρξη μιας άλλης «Νέας Εποχής» στην ιστορία, με έντονο αποκρυφιστικό περιεχόμενο. Η Νέα αυτή Εποχή, ή «Υδροχοϊκή Εποχή», έχει ήδη παρουσιαστεί από τους οπαδούς της σαν αντιχριστιανική ιδεολογία, ηθική και λατρεία και είναι ένα μείγμα της Μετενσάρκωσης, του αρχαίου γνωστικισμού, της Αστρολογίας, του Διαλογισμού, της Μυθολογίας, της ψυχολογίας και της θεωρίας των φυσικών επιστημών (‘Φιλοσοφική Σύνθεση’, Armand Toussaint, Αθ. 1989, εκδ. Γνωστική Ροδοσταυρική Αποστολή Εκκλησία, σελ. 15). Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων των πολλών συγγραφέων του είδους διακρίνει κανείς τα βασικά συνθήματα της Νέας Εποχής, που είναι: η Ενότητα, η Ολοποίηση, η Θεοποίηση του ανθρώπου και η Αυτολατρεία.

ΕΝΟΤΗΤΑ προσπαθούν να πετύχουν με την συνένωση πολλών στοιχείων μυστικιστικών παραδόσεων διαφόρων θρησκειών (κυρίως Ινδουισμού, Βουδισμού, Σουφισμού και Χριστιανισμού), στοχεύοντας ορισμένοι στη γονιμοποίηση μιας νέας Παγκόσμιας Θρησκείας και την εμφάνιση μιας Νέας Βίβλου, γιατί υποτίθεται ότι η ήδη υπάρχουσα Αγία Γραφή είναι γεμάτη από ανακολουθίες, ασάφειες και λάθη.

Η «νέα πλανητική συνείδηση» για τους Υδροχοϊστές θα είναι ΟΛΙΣΤΙΚΗ. Πιστεύουν δηλ. ότι «όλα είναι Θεός και όλα είναι Ένα». ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ για τους οπαδούς της Ν.Ε. είναι η αυτοθέωση, η σωτηρία μόνο από τις δικές μας δυνάμεις, που σε ύπνωση δήθεν βρίσκονται μέσα μας, και που επέρχεται μόνο με τη γνώση και όχι με την πίστη (βλ. και Δημογραφική Ενημέρωση Οκτ-Δεκ. 1994, τεύχος 22, άρθρ. «Το φαινόμενο της Νέας Εποχής» του Χαρ. Μαστρογιάννη, σελ. 10).

Όσο για την ΑΥΤΟΛΑΤΡΕΙΑ, διδάσκουν την προσκύνηση του εαυτού τους, με τη δικαιολογία ότι «Ο Θεός που κατοικεί μέσα σας είναι ο ίδιος ο εαυτός σας» ή προτρέπουν να συνειδητοποιήσει ο καθένας ξεχωριστά πως «Εγώ είμαι Θεός, δεν υπάρχει άλλος» («Νέα Εποχή Τα σκοτεινά μυστικά της», Texe Marrs, εκδ. Μπίμπης, Θεσσαλονίκη, σελ. 197). ΣΥΜΒΟΛΑ των οπαδών της Ν.Ε. είναι η «σβάστικα», δηλ. το ινδο-γερμανικό αποκρυφιστικό σύμβολο που υιοθέτησε ο Χίτλερ, η «πυραμίδα», ο Αποκαλυπτικός αριθμός του ονόματος του Αντίχριστου «666» (Αποκ. 13,18), το «ουράνιο τόξο» (συμβολίζει την ένωση με το υπερψυχικό), οι «κρύσταλλοι» (που είναι πολύ διαδεδομένοι σαν μέθοδοι θεραπείας στις «ολοκληρωτικές λατρείες» της Νέας Εποχής), η λέξη «μαζί» κ.α. («Η Νέα Εποχή από βιβλική άποψη», M. Basilea Schlink, μεταφρ. Πρωτ. Κων/νου Μ. Φούσκα, Θεσσαλονίκη 1989, σελ. 26 & «Καταστροφικές Λατρείες», εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθ. 1994). Οι αποκρυφιστές αρνούνται τη χριστιανική διδασκαλία και προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κατορθώματά τους ως επιστήμη και ως “ξύπνημα” των εσωτερικών βιολογικών δυνάμεων, με τη βοήθεια δήθεν των οποίων επιτελούν τα παραψυχολογικά φαινόμενα.

 

Μιχαήλ Χούλη, Θεολόγου

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
«Η Νέα Εποχή από βιβλική άποψη», M. Basilea Schlink, μεταφρ. Πρωτ. Κων/νου Μ. Φούσκα, Θεσσαλονίκη 1989, σελ. 26
«Καταστροφικές Λατρείες», εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθ. 1994
«Με οδηγό τον Παύλο», Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη, Αθήνα 1982
«Το Αλφάβητο του Αποκρυφισμού», Kurt E. Koch, εκδ. Στερέωμα, 1993
«Πνευματισμός – Υπνωτισμός – Ναρκωτικά», αρχιμ. Χαραλάμπους Βασιλόπουλου, εκδ. ΠΟΕ, Αθ. 1989
«Ο Σατανισμός της Νέας Εποχής», Sean Sellers, εκδ. Στερέωμα
«Σύγχυση – Πρόκληση – Αφύπνιση», π. Γ. Μεταλληνού, εκδ. Αρμός, Αθ. 1991
«Νέα Εποχή Τα σκοτεινά μυστικά της», Texe Marrs, εκδ. Μπίμπης, Θεσσαλονίκη
«Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία», Αρχιμ. Ιερόθεου Σ. Βλάχου, Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, ‘Εδεσσα

orthodoxanswers.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Α. Τσίπρας: Στο Eurogroup θέλουμε την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει
Ο Τσίπρας ως νέος Σίσυφος

Η κατάσταση περιπλέκεται μετά την παρέμβαση του Πόουλ Τόμσεν και τις υψηλές απαιτήσεις του IMF για την συμμετοχή του στο...

Close