Ο Παυλόπουλος «κάρφωσε» τον Ερντογάν παρουσία του Ολάντ

«Δεν ήλθα να μιλήσω μόνο για τη χώρα μου, ήλθα περισσότερο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνισθούμε από κοινού για μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα βασισμένη στις αξίες του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού».

Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όσο και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα ο Προκόπης Παυλόπουλος «κάρφωσε» τον Ερντογάν για τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης και ζήτησε άμεση επίλυση τόσο του μεταναστευτικού όσο και του Κυπριακού ζητήματος.

Αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει ο ίδιος με το Παρίσι, από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων, υπογράμμισε ότι «στην πόλη του φωτός, το φως της ελευθερίας θα είναι πάντα πολύ πιο δυνατό από το σκοτάδι της τρομοκρατικής βαρβαρότητας».

«Το Μπατακλάν άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και τα νερά του Σηκουάνα ρέουν με τρόπο αδιάλειπτα σταθερό, ακριβώς όπως η ιστορία και οι προοπτικές για το μέλλον της Γαλλίας» υπογράμμισε.

«Από την Αθήνα φέρνω στις αποσκευές μου τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε και με βάση τις αρχές αυτές, «ήλθα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μαζί με τους λοιπούς εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και αντίστοιχη αγωνία, προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον της ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά στον ευρωπαϊκό ουρανό.(…)

»Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι όχι για να συμβιβασθούμε για μια Ευρώπη χωρίς προοπτική και κοινωνική συνοχή, αλλά για μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα βασισμένη στις θεμελιώδεις αξίες της» υπογράμμισε.

Για την επιτυχία της κοινής αυτής προσπάθειας για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, ο αγώνας θα μπορούσε να εμπνευσθεί από «το πάντα επίκαιρο αρχαίο ελληνικό πνεύμα» σε συνδυασμό με το ιστορικό τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης: «Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη. Τρεις απλές λέξεις που συγκροτούν το διαχρονικό μήνυμα του δυτικού πολιτισμού. Πολιτικό, Κοινωνικό, Υπαρξιακό» δήλωσε, ταυτίζοντας την Αδελφοσύνη με την Αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

Να δοθεί τέλος στον πόλεμο της Συρίας

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρόεδρο στην Ευρώπη του σήμερα, προέχει η επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος για το οποίο προϋπόθεση είναι, να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας. «Και για τη Συρία χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να τελειώσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να λύσουμε το «επικών διαστάσεων» όπως είπε και ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτημα του προσφυγικού.

»Με όρους όμως που να ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

»Να πούμε δε στους εταίρους μας σε αυτούς που έχουν φοβικά σύνδρομα, ότι αυτά δεν ταιριάζουν με την Ευρώπη διότι δεν είναι δυνατόν να ενεργούν με τρόπο που να πλήττουν την αλληλεγγύη τις ώρες που αγωνιζόμαστε για να λύσουμε το προσφυγικό».

Οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης πλήττει την νομιμότητα

Απευθυνόμενος προς τον Γάλλο πρόεδρο, υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι Έλληνες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσα σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, πιστεύοντας ότι τα δικά τους προβλήματα είναι και προβλήματα της Ευρώπης. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, που είναι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου, πλήττει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την υπόσταση ως δημοκρατικού μέλους της διεθνούς κοινότητας.

Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε αυτήν την απειλή όχι μόνο για τα ελληνικά σύνορα αλλά για τα σύνορα της Ευρώπης, αισθανόμαστε λοιπόν ότι υπερασπιζόμαστε τη διεθνή νομιμότητα αλλά και την Ευρώπη» τόνισε.

«Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι για μας δεν έχουν σημασία οι θυσίες, όσο το όραμα που οφείλουμε να υπηρετήσουμε» υπογράμμισε.

Το Κυπριακό ζήτημα είναι διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα

Με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Κύπρου λέγοντας ότι «δεν είναι εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά διεθνές και ευρωπαϊκό», διότι η Κύπρος είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, της ευρωζώνης.

«Επιδιώκουμε μια λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση δίκαιη και βιώσιμη που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις» υπογράμμισε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου για τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Παυλόπουλος ξεκίνησε από την Εθνεγερσία του 1821, για να περάσει τους δύο παγκόσμιους πολέμους, τη συμβολή της Γαλλίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και την προσωπική συμβολή του Φρανσουά Ολάντ το καλοκαίρι του 2015 για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Με αυτές τις σκέψεις υψώνω το ποτήρι μου, και σας χαιρετίζω εκ μέρους του ελληνικού λαού, εσάς προσωπικώς κύριε Πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας, που ποτέ δεν ξεχνάμε με πόσο καθοριστικό τρόπο συμβάλατε ώστε να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή της πορεία, σε μια κρίσιμη περίοδο» κατέληξε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η προσευχή του Αγίου Ευστρατίου
Η προσευχή του Αγίου Ευστρατίου

Τον Ευστράτιο που έδειξε ανυπακοή στις προσταγές των βασιλέων και του οποίου η σιδηρά ψυχή δεν επείσθη στο πρόσταγμα των...

Close