Ο Παυλόπουλος τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Πρώτη φορά από το 1998, οπότε καθιερώθηκε από τη Βουλή ο εορτασμός, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας με κατάθεση στεφάνου, γεγονός που αναβαθμίζει την εκδήλωση στο επίπεδο εθνικής εορτής.

 Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναών Αθηνών παρουσία του ΠτΔ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και δήλωσε: «Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος, το οποίο πηγάζει από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Αιωνία η μνήμη των σεπτών θυμάτων της στυγερής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας». Ο Π. Παυλόπουλος μίλησε με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων και έγινε δέκτης επιδοκιμασιών τους για τη στάση του στο θέμα των γενοκτονιών.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και πρόσθεσε: «Το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε  μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο.

»Ο διάλογος αυτός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα συμβάλλουν στην αυγή μιας νέας εποχής. Οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, τόσο στα θύματα της Γενοκτονίας και τους συγγενείς τους όσο και στους σύγχρονους να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση και στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών».

ΠΗΓΗ:pontos-news.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πως ο άγγελος φυλάει το σπίτι σας
Πως ο άγγελος φυλάει το σπίτι σας

Δεν επιτρέπει στα πονηρά πνεύματα να μπουν μέσα και να πειράξουν την οικογενειακή θαλπωρή, αν οι ίδιοι οι κάτοικοι του...

Close