Ο πόλεμος με τον διάβολο

Άγιος Μάξιμος ο ΟμολογητήςΟ Θεός αφήνει το διάβολο να μας πολεμά και αυτές τις πέντε αιτίες απαριθμεί ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής :

Πρώτη αιτία, είναι για να μάθουμε να διάκρίνουμε την αρετήν απο την κακία μέσα από την εμπειρία αυτού του πολέμου.

Δεύτερη αιτία, είναι για να » εξαναγκαστούμε » τρόπον τινά, να προσκολληθούμε με βεβαιότητα και ακλόνητα στην αρετή.

Τρίτη αιτία, για να μην υπερηφανευόμαστε όταν προκόπτουμε στην αρετή, αλλά να συνειδητοποιήσουμε εκ της εμπειρίας του πνευματικού αυτού αγώνα ότι κάθε προκοπή είναι δωρεά του Θεού.

Τέταρτη αιτία, για να ταπεινωθούμε και για να συνειδητοποιήσουμε και μισήσουμε και ομολογήσουμε ( εξομολόγησις ) και εγκαταλείψουμε τις αμαρτίες μας που γίνονται αιτία πειρασμών.

Πέμπτη αιτία, για να μην ξεχάσουμε την ιδική μας ασθένεια και την του Θεού δύναμη, όταν προοδεύοντας στον πνευματικό αγώνα αξιωθούμε και φθάσουμε σε κάποιαν αρετή.

Μέσα στις πιο πάνω αιτίες διαφαίνεται η Αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Ας μην ξεχνούμε ότι και οι θλίψεις και οι πειρασμοί είναι δώρα της φιλανθρωπίας του Θεού γιατί μέσα στις δοκιμασίες αυτές μπορούμε – αν το θελήσουμε – να συναντήσουμε τον πάσχοντα και σταυρωμένο Χριστό μας, και Αυτός θα μας αναστήσει στην αιώνια ζωή.

Σε τελευταία ανάλυση, ο διάβολος με όλα τα τεχνάσματά του και παρ’ όλες τις μηχανουργίες του εναντίον μας, εν τούτοις αυτοκαταστρέφεται και θριαμβεύει η θεία φιλανθρωπία! Όπως η σταυρική παγίδα, που έστησεν ο διάβολος στον Χριστόν, απέβη τελικά η συντριβή του ίδιου του διαβόλου και η νίκη του Ιησού, ( γι αυτό και ο Σταυρός είανι από τότε το φοβερότερον όπλο κατά του διαβόλου ), έτσι και κάθε παγίδα που στήνει ο διάβολος σε μας, μπορεί να αποβεί ήττα του Σατανά και αφορμή για τη σωτηρία μας.Με μίαν όμως απαραίτητη προυπόθεση : ότι θα αντιμετωπίζουμε τους εκάστοτε πειρασμούς με κόψιμο του δικού μας θελήματος ( δηλαδή του εγωισμού μας ) και υπακοή » άνευ όρων » στο θέλημα του Θεού.

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Από περιέργεια καπνίζουν οι μαθητές του γυμνασίου
Από περιέργεια καπνίζουν οι μαθητές του γυμνασίου

Κατά 50% έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των μαθητών που ξεκινούν το κάπνισμα στην Α' και Β' τάξη...

Close