Ο Τσίπρας ξεχνά το χρέος ώστε να κλείσει η αξιολόγηση

Της Νίκης Ζορμπά

Αν αφαιρέσει κανείς απ τις υποκλαπείσες συνομιλίες Βελκουλέσκου- Τόμσεν, τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, το “δράμα” περί πιστωτικού γεγονότος και το momentum που αυτές δημοσιοποιήθηκαν, θα μείνει με το μαξιμινό δια ταύτα στο χέρι: Η ελληνική κυβέρνηση, βάζει απέναντι της το Ταμείο και προστρέχει στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ζητώντας προστασία. Ήτοι, την ολοκλήρωση τηςαξιολόγησης, χωρίς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Με δυο λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας, συντάσσεται πλήρως με την ευρωπαϊκή πλευρά για να κλείσει όπως- όπως η αξιολόγηση και πετά στον κάλαθο των αχρήστων, την υπόθεση διευθέτηση χρέους. Μοναδικός σύμμαχός της άλλωστε στο θέμα αυτό για το οποίο έχει χαλάσει εδώ και χρόνια τον ντουνιά, ήταν το “διαβόητο” ΔΝΤ.

Πληροφορίες από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αναφέρουν ότι μετά την ψυχρολουσία του Σαββάτου, μετά την γνωστοποίηση της διαρροής των διαλόγων, επικρατεί πλέον κλίμα ηθικής ανάτασης. Ο Αλέξης Τσίπραςεπικοινώνησε με την Angela Merkel και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Wolfgang Schaeuble. Αμφότεροι, τα έβαλαν κάτω, διασταύρωσαν το κλίμα και τις συνεννοήσεις με τους όμολόγους” τους και ανάσαναν ανακουφισμένοι ότι το δίδυμο του Βερολίνου τους εγγυάται ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου και χωρίς τα “εξωφρενικά” που ζητεί το ΔΝΤ.

“Πήραμε ισχυρές διαβεβαιώσεις” λένε οι ίδιες πηγές και παρότι -ακόμη ανησυχούν- όπως διευκρινίζουν, εκτιμούν πως τελικώς το θρίλερ τηςαξιολόγησης θα λήξει ομαλώς για την ελληνική πλευρά, με όσα έχουν δει από πλευράς μέτρων, ήδη το φως της δημοσιότητας.

Για τα της διελκυστίνδας μεταξύ Ε.Ε- Ταμείου, θα τα βρει κατά τους μαξιμινούς, η “υπηρεσία”. Κοινώς, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης και εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος, η ελληνική πλευρά λαμβάνει μηνύματα ενθαρρυντικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστω και με πασαλείμματα. Διότι μόνον με τέτοια μπορεί να βρεθεί “ενδιάμεση” λύση μεταξύ της Ε.Ε και του Ταμείου.

Μια τέτοια, θα μπορούσε να είναι πρακτικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του τρέχοντος μηνός με τη συναίνεση του Ταμείου δια της …σιωπής. Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να ονομαστεί “ενδιάμεση λύση”: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς την πλήρωση των όρων του Ταμείου με παράταση της πραγματικής διαπραγμάτευσης. Όπερ σημαίνει ότι η “ανακωχή” τούτη μεταξύ Ε.Ε-ΔΝΤ, θα είναι μεσοβέζικη και σύντομη. Και κυρίως θα αναβάλλει ( επ αόριστον;) τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους για την οποία τόσο “μόχθησε” ρητορικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Διαβεβαιώσεις 

Η στρατηγική του “κάλλιο πέντε και στο χέρι και για το χρέος βλέπουμε” επιβεβαιώνεται πλήρως από παροικούντες του Μαξίμου. Καίγονται την ώρα τούτη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ομολογούν. Κι άλλωστε δεδομένης της απροθυμίας των Ευρωπαίων να κουρέψουν το ελληνικό χρέος, ποιος εγγυάται πως ακόμη κι αν συναινούσαν και στα του ΔΝΤ αιτήματα, θα άνοιγε η σχετική συζήτηση; διερωτώνται ρητορικώς.

Στο δια ταύτα, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσδοκά ότι οι “ισχυρές διαβεβαιώσεις” που έλαβε από την Γερμανίδα καγκελάριο ο ίδιος και από το  Γερμανό ΥΠΟΙΚ ο κ. Τσακαλώτος, περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, δεν θα αποδειχθούν άνθρακες. Διότι πέραν του ευρωπαϊκού “ελέους”, έτερη οδός διαφυγής δεν υπάρχει και θα βρεθούν οι κυβερνώντες σε αναβίωση της καλοκαιρινής διαπραγμάτευσης που ξορκίζουν σαν εφιάλτη.

Σε άλλα νέα, η κόντρα με το Ταμείο κρατεί καλά, μετά την απαντητική επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό χθες το βράδυ η Κριστίν Λαγκάρντ, βρίθουσα αιχμών. Η επικεφαλής του Ταμείου, αφού χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος από το ΔΝΤ, καλύπτει απολύτως τους συνεργάτες της (Thomsen-Velculescu) και ζητά εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό τόσο για την ασφάλεια των συνομιλιών τους οσο και για την προσωπική τους ασφάλεια. Κοινώς προσβάλλει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η διαπραγμάτευση με το Ταμείο ενώ για την ουσία των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνει, ότι ακόμη τις δυο πλευρές τις χωρίζει χάσμα.

Από την κυβέρνηση διαμήνυαν τα μεσάνυχτα ότι θα υπάρξει απάντηση στην απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ. Σε αναμονή, του νέου επεισοδίου.

capital.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κρίση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Αθήνα λόγω των Wikileaks

ο Δον Κορλεόνε μπροστά στις μεθοδεύσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου μοιάζει με ανέμελη κορασίδα σε παιδική χαρά.

Close