Πάνω από 36.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Οριστικό και επίσημο είναι πλέον το κλείσιμο των Ελληνικών συνόρων, και πάνω από 36.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μονομερής ενέργεια των κρατών, αλλά κοινή απόφαση των «28», ανέφερε χθες σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επειδή εφάρμοσαν μέρος της πολιτικής της ΕΕ για το προσφυγικό. Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν από την αρχή υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και ήθελε αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου.

«Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» λέει στο tweet του ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ σημειώνεται ότι αυτό ακριβώς αναφερόταν και στην ανακοίνωση όλων των ηγετών της Συνόδου.

«Δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28» σημείωσε.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε ανακοινώσει τη «λήξη της ακανόνιστης ροής μεταναστών» στον Βαλκανικό Διάδρομο, αλλά στο τελικό ανακοινωθέν δεν είχε συμπεριληφθεί η φράση «ο Βαλκανικός Διάδρομος έκλεισε» εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας .

Την επομένη της Συνόδου Σλοβενία, Σερβία και Κροατία ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές, ενώ και τα Σκόπια οδήγησαν σε «σφράγισμα» του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μην ενθαρρύνει όσους αγνοούν τις κοινές αποφάσεις των «28».

Σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας πλέον βρίσκονται περισσότερες από 36.000 ψυχές και οι νέες αφίξεις είναι καθημερινές. Οι εγκλωβισμένοι στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο περίπου 15.000 άνθρωποι ζουν τραγικές στιγμές στην Ειδομένη, από όπου δεν περνάει κανείς.

Στην Ειδομένη η κατάσταση από χθες είναι τραγική και πλέον η ανάγκη να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει εκεί είναι πλέον άμεση, καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν μετατρέψει την περιοχή σε βάλτο.

«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Σήμερα, θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ειρήνη Μερκούρη: Είναι ωραίο να εξομολογείσαι - Μπράβο σου κοπέλα μου!!!!!
Ειρήνη Μερκούρη: Είναι ωραίο να εξομολογείσαι – Μπράβο σου κοπέλα μου!!!!!

Η Ειρήνη Μερκούρη, δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη της στην Ορθοδοξία.

Close