Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Sir Terry Pratchett

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Sir Terry Pratchett

Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας Sir Terry Pratchett ο οποίος το 2007 είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από το Σύνδρομο Μπένσον, μια εκφυλιστική νόσο που θεωρείται μια μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η είδηση του θανάτου του Pratchett – ο οποίος αγωνιζόταν, λίγο πριν φθάσει στο τελικό στάδιο της ασθένειας, για την νομιμοποίηση του ιατρικώς υποβοηθούμενου θανάτου– γνωστοποιήθηκε διαμέσου αναρτήσεων στον λογαριασμό του συγγραφέα στο Twitter, η πρώτη από τις οποίες γράφτηκε με τον τρόπο που μιλάει πάντοτε ο Θάνατος στη σειρά μυθιστορημάτων Discworld: με κεφαλαία γράμματα.

Ο Pratchett πέθανε γαλήνια στον ύπνο του, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκδοτική εταιρεία που εξέδιδε τα βιβλία του, η Transworld Publishers.

Το 2007, ο συγγραφέας είχε διαγνωστεί με οπίσθια φλοιική ατροφία (σύνδρομο Benson), ωστόσο συνέχισε να γράφει, ολοκληρώνοντας το 2014 το τελευταίο βιβλίο της σειράς Discworld πριν περάσει στο τελικό στάδιο της ασθένειας.

Ο Pratchett είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις και διαλέξεις στις οποίες μιλούσε ανοιχτά και ειλικρινά για τη νόσο καθώς και για την αγάπη του για τον Βρετανό συνθέτη του 16ου αιώνα Τόμας Τάλις.

«Θα ήθελα να πεθάνω ειρηνικά, με τον Τόμας Τάλις να παίζει στο iPod μου, προτού η ασθένεια κυριαρχήσει πάνω μου, κι ελπίζω ότι αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει να έρθει, διότι αν γνώριζα ότι θα μπορούσα να πεθάνω τη στιγμή που θα ήθελα, τότε κάθε μέρα θα ήταν πολύτιμη σαν ένα εκατομμύριο λίρες», είχε πει το 2010.

«Αν ήξερα ότι μπορούσα να πεθάνω, θα ζούσα. Δική μου η ζωή, δικός μου ο θάνατος, δική μου η επιλογή».

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Pratchett εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα βιβλία του ενθουσίασαν εκατομμύρια» ενώ εξήρε επίσης το γεγονός ότι μια «ατρόμητη μάχη για την ενημέρωση σχετικά με την άνοια».

Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του Sir Terry Pratchettπου έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά είναι: Το Φως της Φαντασίας (Εκδόσεις Παρά Πέντε, 2001), Στρίγκλες (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005), Χαλιμάντζαροι (Εκδόσεις Πατάκη, 1996), Πυραμίδες (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2006), και Θανατηφόρος Βοηθός (Εκδόσεις Παρά Πέντε, 1997).

news247.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Σεβασμιώτατος Μ.Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Βύρωνος
Ο Σεβασμιώτατος Μ.Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Βύρωνος

Μεγάλη ευλογία η παραμονή του Τιμίου Ξύλου (8-21 Μαρτίου)

Close