Πέτρας Γεράσιμος: Μόνο μέσα στην Εκκλησία βιώνεται και γίνεται αντιληπτή η Μεγάλη Εβδομάδα

Κατά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ιερούργησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χθες, Τετάρτη 21 Απριλίου, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, λέγοντας: «Αξιωθήκαμε και φέτος, αγαπητοί μου αδελφοί, να ολοκληρώσουμε σχεδόν την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και παρακαλούμε τον Κύριο να μας αξιώσει να νιώσουμε όλα τα μεγάλα και σωτηριώδη γεγονότα που εορτάζει η Εκκλησία κατά την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Είμαστε οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, ζούμε στην εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας όπου προσπαθούμε να συλλέξουμε εικόνες, απαθανατίζοντας την κάθε στιγμή της ζωής μας. Όλοι μας, πιο ευχάριστα θα δούμε μία εικόνα και θα αντλήσουμε μηνύματα από αυτήν, από την ανάγνωση ενός οποιουδήποτε κειμένου. Όμως δεν αξίζει μονάχα να τραβάμε εικόνες· θα πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε τις εικόνες, να τις νιώθουμε, να τις αισθανόμαστε.

Καθ’ όλη την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, που αποτελεί το κέντρο της λειτουργικής ζωής των χριστιανών, το κέντρο της ορθόδοξης θεολογίας και της ορθόδοξης πνευματικότητας, η Εκκλησία θα μας χαρίσει πολλές εικόνες, πολλές καλές συνήθειες και παραδόσεις. Διότι μόνο μέσα στην Εκκλησία βιώνεται και γίνεται κατανοητή και αντιληπτή η Μεγάλη Εβδομάδα με τη βοήθεια των δύο Μυστηρίων· της εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας.

Ας κάνουμε λοιπόν κι εμείς την προσπάθειά μας, ας καθαριστούμε, ας προετοιμαστούμε καταλλήλως για να νιώσουμε τα μεγάλα σωτηριώδη γεγονότα της Θείας Οικονομίας, τα οποία συνέβησαν για ένα και μόνο σκοπό· για να κερδίσει ο άνθρωπος τη σωτηρία του, για να ξαναβρεί εκείνα τα οποία έχασε με την παρακοή και την πτώση του, για να μπορέσει να γίνει και πάλι κατά χάριν θεός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γιατί ο Χριστός καταράστηκε τη συκιά;
Γιατί ο Χριστός καταράστηκε τη συκιά;

Στην Ακολουθία του όρθρου της Μ. Δευτέρας (Κυριακή Βαϊων ἑσπέρας) μεταξύ των άλλων, ακούμε από το «Ευαγγέλιο» και από τους...

Close