Παναγία Σουμελά: Ανοίγουν οι πύλες της μετά από έξι χρόνια

Η εμβληματική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ανοίγει ξανά τις πύλες της, αύριο, Κυριακή, 1η Μαΐου, μετά από έξι χρόνια, που ήταν κλειστή, λόγω επισκευών.
Η Παναγία Σουμελά έκλεισε για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016.

Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας, έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η Παναγία Σουμελά έκλεισε εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2021, «χωρίς προειδοποίηση» όπως τόνιζαν οι τοπικοί φορείς.

 

Τώρα, όμως, οι τουρκικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι το μνημείο έχει αποκατασταθεί πλήρως και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, όπως και η στερέωση των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα – εδώ και πολύ καιρό είναι ορατά και από απόσταση τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν και μάλιστα το 15αύγουστο θα διεξαχθεί κανονικά η μεγάλη λειτουργία.

 

 

Επίσης, φαίνεται ότι έχει λυθεί και το ζήτημα με τον βράχο των 360 τόνων πάνω από την πύλη της εισόδου, ο οποίος ενισχύθηκε με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων.

 

 

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ο κυβερνήτης Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση του τουρισμού μετά από δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα (2/5) θα φτάσει το πρώτο τσάρτερ από το Ισραήλ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Χαλκίδα: Με λαμπρότητα η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα,

Close