Παρένθετη μητέρα 67 ετών γέννησε το εγγόνι της

Μία 67χρονη έφερε στον κόσμο το εγγόνι της, ως παρένθετη μητέρα, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, καθώς η κόρη της αδυνατούσε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Η μητέρα του παιδιού, λόγω σπάνιας νόσου, υποβλήθηκε σε ολική υστερεκτομή. ‘Όμως πριν την επέμβαση προχώρησε σε φύλαξη ωαρίων τα οποία γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου της. Καθώς όμως δεν μπορούσε να κυοφορήσει η ίδια, ελήφθη ειδική δικαστική άδεια ώστε να γίνει παρένθετη, η μητέρα της κοπέλας ετών 67.

Η γιαγιά, πέρασε από εκτενή ιατρικό έλεγχο και κρίθηκε ικανή να τα βγάλει πέρα με την εγκυμοσύνη. Όμως τον τελευταίο καιρό παρουσίασε αυξημένη πίεση, οπότε οι γιατροί αποφάσισαν καισαρική μόλις ολοκληρώθηκε η 31η εβδομάδα χωρίς πρόβλημα για την γιαγιά ή την εγγονή.

«Είναι η μεγαλύτερη παρένθετη μητέρα και γιαγιά, διεθνώς»

Όπως ανέφερε ο μαιευτήρας γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της «ΓΕΝΕΣΙΣ» Αθηνών, «σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η κυοφόρος είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη μητέρα και παράλληλα γιαγιά μωρού στον κόσμο για το συγκεκριμένο νόσημα της κόρης της».

Γιαγιά και εγγονή χαίρουν άκρας υγείας. Το κοριτσάκι γεννήθηκε ένα κιλό και 20 γραμμάρια.

Η διαδικασία διεξήχθη από τον κ. Πάντο και την ομάδα του και ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υπό την επίβλεψη ομάδας γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά πραγματοποιήθηκε μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα αρτιότερα και προοδευτικότερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την παρένθετη μητρότητα. Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου, που έχει προκύψει από γενετικό υλικό του ζεύγους, σε μία άλλη γυναίκα, πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Το ζεύγος καταθέτει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν την αδυναμία τεκνοποίησης.

«Για εμάς, αυτό το περιστατικό ήταν ακόμη μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ακόμη ένα σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε. Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή αποτελούν, άλλωστε, και τον λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης», δήλωσε ο κ. Πάντος.

 

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Δημήτρης Νατσιός για τα Χριστούγεννα

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος – Κιλκίς

Close