Παραδοσιακή χωριάτικη πίτα, με σπανάκι και πράσα που φτιάχναμε στο σπίτι μας, μαζί με την μητέρα μου.
Η νοστιμιά της υπέροχη, για τους λάτρεις, όσων τους αρέσει το σπανάκι σε πίτα, και όχι μόνον. Πρόταση για ένα δυναμωτικό δεκατιανό για τα παιδιά στο σχολείο, η΄ ακόμη και για ένα βραδάκι με μπύρα η΄κρασί μαζί με φίλους.
Τα υλικά μας
10-12 φύλλα για πίτα (τα φτιάχνουμε παραδοσιακά με τον πλάστη, η΄άγοράζουμε έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτα)
500γρ.σπανάκι καθαρισμένο
3 πράσα (ολόκληρα κομμένα σε λεπτές φέτες)
1 κρεμμύδι
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτές φετούλες
άνιθο – μαιντανό, αλάτι, άσπρο πιπέρι
1ποτήρι του κρασιού νερό
3 αβγά, ( 2 για την γέμιση, 1 για το άλειμμα της πίτας από πάνω)
250γρ.φέτα τριμμένη η΄ λευκό τυρί αγελαδινό
ελαιόλαδο 1 ποτήρι για το άλλειμα των φύλλων
σουσάμι
Δημιουργία
Σ’ ένα τηγάνι βαθύ ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανοίγουμε την ηλ.κουζίνα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στην συνέχεια τα πράσα. Μόλις τσιγαριστούν ελαφρά προσθέτουμε το σπανάκι ,αφού το έχουμε κόψει σε μέτρια κομμάτια (ούτε μεγάλα,αλλά ούτε και μικρά). Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει για 10 λεπτά περίπου, τόσο όσο να τραβήξει τα υγρά του. Αφού κλείσουμε την φωτιά ,θα πρέπει να κρυώσει αρκετά καλά και τότε προσθέτουμε τα 2 αβγά.
Στην συνέχεια με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο παντού και στα τοιχώματα του ταψιού.
Τοποθετούμε 6 φύλλα ,ενώ τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο ανάμεσά τους. Προσθέτουμε στο σημείο αυτό την γέμιση και προσθέτουμε στην επιφάνειά της και το τριμμένο τυρί.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα όπως και πριν, αλείφοντας με λάδι ανάμεσά τους. Πάνω από το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε το τρίτο αβγό αραιωμένο με 2 κουταλιές νερό, και λάδι να πάει παντού στην επιφάνεια της πίτας μας. Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ρίχνουμε και σουσάμι από πάνω προαιρετικά.
Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς κελσίου στο φούρνο της ηλ.κουζίνας,τοποθετώντας το ταψί αρχικά στην πρώτη σχάρα από κάτω, για μισή ώρα και έπειτα ανεβάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα για άλλη μισή ώρα.
Καλά κουζινομαγειρέματα!
Γιώτα Παμπάλου,Greekpress.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.