Τρομοκρατημένα τα τουρκικά ΜΜΕ και οι Τούρκοι. Έκκληση να μη συρθεί η Τουρκία σε μια σύγκρουση με την Ελλάδα στο Αιγαίο έκανε ο αρχισυντάκτης της ερντογανικής εφημερίδας Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, την επομένη του περιστατικού στη Ρω, όπου η ελληνική φρουρά έριξε προειδοποιητικά πυρά εξαιτίας της ύποπτης πτήσης τουρκικού ελικοπτέρου, γράφει η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα». 

Ο Καραγκιούλ, που εκφράζει το Προεδρικό Παλάτι, προειδοποίησε με καταστροφικές συνέπειες για την Τουρκία.

«Το πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει ένα “ατύχημα” καθώς η ένταση στο Αιγαίο ανεβαίνει, ένα τουρκικό να χτυπήσει ένα ελληνικό σκάφος ή ένα πλοίο και ξαφνικά να δημιουργηθεί ένα δυτικό μέτωπο (σ.σ. στο πλευρό της Ελλάδας) υπό την προστασία ολόκληρης της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τη χώρα μας να σύρεται σε μια μεγάλη κρίση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό».

Η Τουρκία, συνεχίζει ο ίδιος σύμφωνα με τη «Νέα Σελίδα», πρέπει να «να λάβει μέτρα για την εξάλειψη αυτού του σεναρίου και να μην επιτρέψει ποτέ να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο».

Η Τουρκία πριν τη Ρω θεωρούσε ότι μπορούσε να φλερτάρει με το «ατύχημα» στο Αιγαίο «ακίνδυνα».

Νόμιζε ότι αυτή η προκλητικότητα θα ωφελούσε τη δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του τις κρίσιμες εκλογές του 2019.

 Μόλις όμως τα ελληνικά πολυβόλα «κροτάλισαν», οι ισλαμιστές της Άγκυρας ανέκρουσαν πρύμναν.

Είναι μάλιστα τόσο εντυπωσιακή η αναδίπλωσή τους, σημειώνει η «Νέα Σελίδα», που ο Καραγκιούλ εννόησε και τον εμβολισμό του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό «UMUT» ως «προβοκατόρικη ενέργεια» υποκινούμενη από «γκιουλενιστές».

Η Τουρκία εμπέδωσε στη Ρω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί άλλη προκλητικότητα, συνεχίζει η «Νέα Σελίδα». Γνωρίζουν ότι απέναντι σε μια αποφασισμένη Ελλάδα θα υποστούν συντριπτική ήττα και για αυτό τώρα τα χρεώνουν όλα στους «γκιουλενιστές».

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι έβαλαν μυαλό. Το έχουμε ξαναγράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Την ίδια στιγμή, σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό αναμένεται να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός την Τρίτη.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Ρόδο όπου θα παραθέσει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου. Την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στο Καστελόριζο.

Πρόκειται σαφώς για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού την Τρίτη συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την πρωτοφανή προκλητικότητα της τουρκικής ακτοφυλακής, Sahil Guvenlik, που με ελικόπτερο προσπάθησε να προσεγγίσει την νήσο Ρω, χωρίς φώτα πλεύσης, παραβιάζοντας το ελληνικό FIR και επιχειρώντας να κάνει διέλευση με προβολέα, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως εχθρική ενέργεια.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν ο Πρωθυπουργός θα μείνει μόνο στο Καστελόριζο ή προτίθεται να επισκεφθεί και το φυλάκιο της Ρω.

Τρία παλικάρια από τους Φούρνους ύψωσαν την γαλανόλευκη στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς»

Τη γαλανόλευκη ύψωσαν στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, τρεις νεαροί από τους Φούρνους Κορσεών.

Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα, όπου με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την ελληνική σημαία.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Οι Ελληνες λοιπόν στέλνουν μήνυμα αντίστασης στον Τούρκο. Δείτε εικόνες: