Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Αύριο ίσως είναι η δική μας σειρά

Σοκαρισμένος από το τρομοκρατικό χτύπημα σε χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους, παρουσιάστηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, από το ελληνικό μοναστήρι του Αγίου Σάββα της Αιγύπτου, ευχαρίστησε τον ελληνισμό για την συμπαράσταση του προς την ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου, δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του για το μέλλον.

Όπως είπε βουρκωμένος στον Νίκο Χατζηνικολάου, έχοντας βγει από τον ναό όπου παρουσία μόλις 20 πιστών ετελείτο η θεία λειτουργία, «είναι γεμάτη η καρδιά μας από ανησυχία και αβεβαιότητα, κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία και μελαγχολία, αλλά και αγανάκτηση. Είναι πολλές-πολλές φορές που οι αδελφοί μας χριστιανοί “πληρώνουν με το αίμα τους”».
«Το μόνο που προσευχόμαστε να μην χτυπήσει άλλο τέτοιο κακό τις Εκκλησίες μας είτε λεγόμαστε Ορθόδοξοι είτε Κόπτες είτε Αρμένιοι είτε οτιδήποτε άλλο» υπογράμμισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’.

Ο Ποιμενάρχης της Ορθοδοξίας στην Αφρική, εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των μελών της ελληνικής χριστιανικής κοινότητας της Αιγύοπτου, τόνισε, με τρεμάμενη φωνή, «έχουμε μείνει τόσο λίγοι, όμως οι άνθρωποι εδώ θα «αφήσουν» τον κίνδυνο και θα έλθουν κοντά μου για να γιορτάσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και τα Πάθη του Κυρίου μας, αλλά στην καρδιά μας υπάρχει μεγάλη ανησυχία, γιατί δεν ξέρουμε αν αύριο θα είναι η δική μας σειρά».

Εμείς εδώ «κρατάμε Θερμοπύλες»

Ωστόσο, με λυγμό τόνισε, απευθυνόμενος στους απανταχού Ελληνορθόδοξους «εμείς εδώ κρατάμε “Θερμοπύλες”, θα μείνουμε εδώ, θα ανάψουμε το Φως στις εκκλησίες μας το βράδυ της Αναστάσεως».

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας, είπε ότι οι Αρχές «έχουν ήδη διπλασιάσει την αστυνομική δύναμη γύρω από το Πατριαρχείο και έχουν βάλει αποτρεπτικά φράγματα ώστε να μην πλησιάζει κάποιος εύκολα».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και δη στην Αλεξάνδρεια, ο Πατριάρχης τόνισε «σήμερα είδα μια θλίψη σε όλα τα πρόσωπα – και των μουσουλμάνων. Είναι εκατοντάδες τα τηλέφωνα στο Πατριαρχείο μας για να εκφράσουν την συμπαράσταση, την θλίψη και τον πόνο τους, διότι ξέρουν ότι ζούμε και πρέπει να ζήσουμε αδελφωμένοι».

«Παρ΄ ολίγον να ήμουν κι εγώ στον ναό»

Όπως αποκάλυψε, παρ΄ ολίγον να βρισκόταν κι ο ίδιος στο Κοπτικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μάρκου, την στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς όπως περιέγραψε «είχα πληροφορηθεί για την πρωινή επίθεση και πήγαινα στο Κοπτικό Πατριαρχείο για να συλλυπηθώ τον Πατριάρχη Θεόδωρο, όμως είδα πολλά αυτοκίνητα και ότι θα καθυστερούσα. Πήγα στο δικό μας Πατριαρχείο, που το χωρίζουν λίγα μέτρα. Μετά από λίγα λεπτά άκουσα έναν μεγάλο θόρυβο κι αμέσως κατάλαβα ότι κάτι κακό έγινε».

Όπως είπε ο Πάπας πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄, «είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον συνονόματο μου Πατριάρχη των Κοπτών, ο οποίος κλαίει διαρκώς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γιατί είναι"Χύτρα που βράζει" η ΠΓΔΜ;

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σπεύσει προ εβδομάδων να προειδοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ πως κάθε παραίνεση προς...

Close