Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Όσο ζω θα ζητώ την επιστροφή των Ιμβρίων στη γη των πατέρων τους

Με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της νεολαίας Ιμβρίων, που διοργάνωσε η επιτροπή νεολαίας του Συλλόγου Ιμβρίων. Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης (31/10) το Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου στη Νέα Σμύρνη, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα και τον αρχιδιάκονο Θεόδωρο, προκειμένου να μιλήσει στην ιμβριακή νεολαία

»Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν και το στόμα αυτό θα μιλά για το άδικο της Ιμβριακής Ρωμιοσύνης και θα ζητεί την επιστροφή όλων των Ιμβρίων και υμών των απογόνων τους, στον φυσικό τους τόπο, στη γη των πατέρων τους, εκεί όπου είδαμε το φως, όπου μεγαλώσαμε και προκόψαμε. Εκεί που παίξαμε και τραγουδήσαμε, στην Πατρίδα που μας χάρισε μοναδικά και ανεπανάληπτα βιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, με αγάπη πατρική, προέτρεψε τους νέους όχι μόνο «να σκέπτονται» αλλά και «να επισκέπτονται» όσο συχνότερα μπορούν το νησί τους και τους συγγενείς τους που διαμένουν εκεί.

Όσους δε σκέφτονται να μεταναστεύσουν από την Ελλάδα στο εξωτερικό, τους κάλεσε να επιλέξουν να μετεγκατασταθούν και να δημιουργήσουν στην Ίμβρο που προσφέρει πολλές προοπτικές για ένα καλό μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτατος αρκετές φορές διέκοψε την ομιλία του προκειμένου να μοιραστεί με το ακροατήριο αστείες στιγμές από τα παιδικά του χρόνια στην Ίμβρο.


(Φωτ.: Σύλλογος Ιμβρίων / Β. Γιάντας)

Στο τέλος, ζήτησε από τους νέους να φροντίσουν την Ίμβρο, την τύχη της οποίας οι μεγαλύτεροι θα εμπιστευτούν στα δικά τους πλέον χέρια, και να είναι κοντά στους συλλόγους των Ιμβρίων υπογραμμίζοντας πως «Η Ίμβρος τώρα είναι υπόθεση της νεανικής σας καρδιάς. Να αισθάνεστε την ύπαρξή της περισσότερο από ό,τι αισθάνεστε τους δικούς σας παλμούς και να οραματίζεστε το μέλλον της Ίμβρου με τον ίδιο ζήλο και την ίδια διάθεση που οραματίζεστε το δικό σας μέλλον, τη δική σας σταδιοδρομία. Το μέλλον της Ίμβρου δεν είναι κυρίως θέμα κρατικό, πολιτικό ή νομικό. Είναι θέμα δικό σας προσωπικό, υπαρξιακό, συλλογικό, πατριωτικό. Είναι θέμα που αφορά το φιλότιμό σας, το “νιμπριώτικο” το φιλότιμο. Εάν η Ίμβρος γίνει η φλόγα της καρδιάς σας, τότε το μέλλον της είναι λαμπρό. Εγώ προσωπικά το πιστεύω και το αναμένω και παρακαλώ να μην με διαψεύσετε».

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του με δάκρυα συγκίνησης και αγάπης λέγοντας: «Εγώ θέλω να με θυμούνται ως τον Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως τον Ιμβριολάτρη».

Πρόκειται για την πρώτη ετήσια συνάντηση της ιμβριακής νεολαίας, την οποία η Επιτροπή φιλοδοξεί να καθιερώσει ως τακτικά επαναλαμβανόμενο αντάμωμα των νέων της Ίμβρου, με στόχο, πέρα από ακόμη μια ευκαιρία αλληλογνωριμίας, να αναδεικνύονται παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες νέων με κοινό σημείο αναφοράς την Ίμβρο, να ανταλλάσσονται δημόσια απόψεις, προτάσεις και ιδέες τόσο αναφορικά με τον Σύλλογο και την Ίμβρο όσο και, γενικότερα, για τα θέματα που τους απασχολούν σήμερα.


(Φωτ.: Σύλλογος Ιμβρίων / φωτ.: Β. Ξεινού)

Την εκδήλωση, στην οποία το παρών έδωσαν ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Τζουλάκης και ο πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής, παρακολούθησαν περίπου 200 νέοι με ρίζες από την Ίμβρο. Στο τέλος της εκδήλωσης, η επιτροπή νεολαίας, δια χειρός του Οικουμενικού Πατριάρχη, βράβευσε τους πρώτους αποφοίτους του Λυκείου της Ίμβρου, Δέσποινα Γαϊτανίδου και Απόστολο Γαρδέλη, καθώς και νέους και νέες με καταγωγή από την Ίμβρο για τις επιδόσεις και τις διακρίσεις τους στα γράμματα και τις τέχνες.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ασθενείς με λευχαιμία σε ράντζα στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων!

Στον διάδρομο και σε ράντζο δίνουν την πιο σημαντική ίσως μάχη τους, εκείνη για την ίδια τους τη ζωή, οι...

Close