Παυλόπουλος: Αυτό που μας ανήκει, δεν θα το παραχωρήσουμε ποτέ

Την ανάγκη υπεράσπισης της αποδεδειγμένης ελληνικότητας της Μακεδονίας και της οφειλόμενης απάντησης στους παραχαράκτες και κιβδηλοποιούς της Ιστορίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δέλτα. «Ουδείς έχει το δικαίωμα να διεκδικεί πράγματα που δεν του ανήκουν. Με κλοπή της Ιστορίας δεν μπορείς να γράψεις εποποιία που δεν υπήρξε ποτέ.

«Τείνουμε χείρα φιλίας προς τους γείτονες, όμως αυτό που μας ανήκει δεν πρόκειται να το παραχωρήσουμε ποτέ», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της Χαλάστρας το 1912 αναφέρθηκε στην ηρωική πράξη των κατοίκων της περιοχής που με δικά τους μέσα συνέβαλαν στην κατασκευή δύο γεφυρών στον ποταμό Αξιό κι έτσι κατάφεραν να περάσει ο ελληνικός στρατός και να μπει πρώτος στη Θεσσαλονίκη για να την απελευθερώσει.


Από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της Χαλάστρας το 1912 (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

«Όπως είναι γνωστό, μετά τη μάχη των Γιαννιτσών, το απόγευμα της Κυριακής, 21 Οκτωβρίου 1912, ξεκίνησε η είσοδος των Ελλήνων Στρατιωτών στην Κουλιακά –όπως ονομαζόταν τότε η Χαλάστρα–ενώ τα χαράματα της ίδιας μέρας είχε φθάσει εκεί ως εμπροσθοφυλακή η ομάδα του Μακεδονομάχου Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου. Ο ελληνικός στρατός ήθελε να κινηθεί το ταχύτερο δυνατόν προς την Θεσσαλονίκη, διότι υπήρχε ο κίνδυνος να τον προλάβουν οι Βούλγαροι και να εισέλθουν αυτοί πρώτοι στην συμπρωτεύουσα», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Προασπιζόμενος στη συνέχεια την ελληνικότητα της Μακεδονίας υποστήριξε: «Στην καρδιά της Μακεδονίας μας, ο Δήμος Δέλτα –αγωνιστές του οποίου μετείχαν στον μεγαλειώδη Μακεδονικό Αγώνα μεταξύ 1904-1908 με ηγέτη τον ήρωα Παύλο Μελά– υπερασπίσθηκε, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται την, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια αποδεδειγμένη, ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.


Ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε και δύο εκθέσεις για τους Βαλκανικούς Πολέμους στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

»Δίνοντας και αυτός την οφειλόμενη απάντηση στους παραχαράκτες και κιβδηλοποιούς της Ιστορίας της Μακεδονίας μας και υψώνοντας το δικό του τείχος θωράκισης της εθνικής μας κληρονομιάς. Αυτές οι ιστορικές παρακαταθήκες του Δήμου σας με συνοδεύουν εφεξής κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

»Και δεσμεύομαι ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την υπεράσπιση τόσο της εδαφικής ακεραιότητας όσο και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, με βάση την Ιστορία, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους», υπογράμμισε.

Στην τελετή που έγινε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου ο δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το χρυσό κλειδί της πόλης και χαρακτήρισε την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στις επετειακές εκδηλώσεις ως ένα μήνυμα αναγνώρισης της προσφοράς κάθε ανώνυμου πολίτη στην πατρίδα.

Του πρόσφερε μάλιστα μια ξιφολόγχη από αυτές που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι στρατιώτες την 27η Οκτωβρίου του 1912 φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη την οποία παρέδωσαν στον ελληνικό στρατό.

 

ΠΗΓΗ:pontos-news.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Oι θανατωθέντες και βασανισθέντες κληρικοί και λαϊκοί κατά την περίοδο του 1941-1944
Oι θανατωθέντες και βασανισθέντες κληρικοί και λαϊκοί κατά την περίοδο του 1941-1944

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΡΙΚΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Close