Παύλιανη – Φθιώτιδας: Το ιστορικό χωριό που γίνεται τουριστικός προορισμός

Ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να ξεφύγουν ένα σαββατοκύριακο από την Αθήνα αλλά να μην πάνε και πολύ μακριά. Το χωριό βρίσκεται περίπου 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή.

Χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης στα 1.040 μέτρα υψόμετρο, η Παύλιανη αποτελείται από δύο οικισμούς την Άνω και την Κάτω. Ο επισκέπτης φτάνοντας στο χωριό θα συναντήσει πρώτα την Κάτω Παύλιανη και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα την Άνω. Μπαίνοντας κανείς στον κάτω οικισμό θα συναντήσει το μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στους Πεσόντες της μάχης της Παύλιανης το 1942.

Στην πλατεία μπορεί να ξαποστάσει κανείς και να αγοράσει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσάι και χόρτα στην υπαίθρια αγορά που στήνεται εκεί. Εξίσου όμορφη και παραδοσιακή η Άνω Παύλιανη όπου θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα και τα παγκάκια της πλατείας τα οποία έχουν εξαιρετική θέα στον Μαλιακό Κόλπο.

Πέτρα και ξύλο δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο σε μια εξαιρετική αρχιτεκτονική σε όλο το χωριό και τους παραδοσιακούς ξενώνες. Η οικιστική ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην ευτυχή συγκυρία ένταξης της Παύλιανης στο Ηabitat Αgenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και αισθητικό δάσος της Παύλιανης με τα πανύψηλα έλατα, τα τρεχούμενα νερά και σπάνια είδη μανιταριών. Αν σας αρέσει η πεζοπορία τότε μην παραλείψετε να περπατήσετε στο αισθητικό δάσος και η διαδρομή θα σας μείνει αξέχαστη. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης, ένα πέτρινο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο στεγάζει το Νεροπρίονο, το Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή.

Ρωτήστε τους φιλόξενους ντόπιους για την σπηλιά Καμάρα και το μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη και σίγουρα δε θα χάσετε! Δημοφιλή είναι και τα Πυρά του Ηρακλέους στα οποία ο επισκέπτης φτάνει μέσω του δασικού δρόμου που οδηγεί στον Εθνικό Δρυμό Οίτης, η είσοδος του οποίου βρίσκεται λίγο έξω από την Κάτω Παύλιανη.

Η Παύλιανη αποτελεί προορισμό για όλο το χρόνο αλλά προτιμάται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Χτισμένο σε ελατοσκέπαστες πλαγιές και πνιγμένο στις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές η Παύλιανη τελευταία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός ενώ η κοντινή του απόσταση, μιας ώρας, από το Χιονοδρομικό του Παρνασσού το κάνει πόλο έλξης και όσων αγαπούν τα χειμερινά σπορ.

Στο παραδοσιακό χωριό θα βρείτε όμορφους και προσεγμένους ξενώνες για τη διαμονή σας ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια. Η Παύλιανη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν ένα ήρεμο «low profile» σαββατοκύριακο ή μερικές μέρες διακοπών μακριά από τη βουή και την πολυκοσμία.

pauliani1

pauliani2

pauliani3

 

pauliani4

pauliani5

pauliani7

Πηγή φωτογραφιών: vasilikia.gr

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μας έλεγε για όλα που γίνονται σήμερα - video
Οκτώ χρόνια από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

  "Είμαι ο Χριστόδουλός σας..." είχε πει και η φράση του ακόμη ακούγεται στα αυτιά μας. Ήταν, είναι και θα...

Close