Πειραιώς Σεραφείμ: «Να ξεφύγουμε από το κλίμα της απελπισίας»

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τελέστηκε χθες Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 η Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, πολιούχου Δραπετσώνας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας πως παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πρόοδο της επιστήμης δεν μπορεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει έναν αδιόρατο μικροοργανισμό, επεσήμανε πως «η κτίση μας επιτίθεται διότι εμείς πρώτοι φροντίσαμε να επιτεθούμε στην κτίση με την αλογία μας, με την υπερηφάνειά μας, με την γενικότερη αντίληψη περί της δήθεν ισχύος και δυνάμεώς μας».

Αναφέροντας εν συντομία ορισμένα στοιχεία από τον βίο και την προσωπικότητα του Αγίου Παντελεήμονος, σημείωσε πως η Εκκλησία «σήμερα προβάλλει τη μνήμη ενός ηρωικού ανδρός», μιας προσωπικότητας τεράστιας που αναδείχθηκε ανάργυρος και ιατρός και που «κατόρθωσε να συγκροτήσει τον εαυτό του μέσα σε εκείνη την σκληρή και βάναυση Ρωμαϊκή αυτοκρατορία».

«Εξέπεμπε την τέχνη της ιατρικής μαζί με την πίστη και τη βεβαιότητα της εν Χριστώ Aληθείας και πραγματικότητας» τόνισε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως για αυτό και αναδείχθηκε ένας «επιστήμων που συνδύαζε την θύραθεν σοφία και γνώση που αποκτάται με τη μάθηση, τη σπουδή, τον καλό αγώνα της μαθητείας και την ένθεη φώτιση και έλλαμψη». «Είχε μεταβληθεί όχι μόνο σε ένθεο, αλλά και σε νικητή», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την σημερινή δύσκολη και δυσχερή κατάσταση, επεσήμανε πως «καλούμαστε να εμπνευστούμε από τους ήρωες και τους μάρτυρες της πίστεώς μας. Από τα Θεόσοφα αυτά πρόσωπα που περνούν μέσα στην ιστορία και το χρόνο, χωρίς να αμφισβητούνται από την ιστορία και το χρόνο». Ο Άγιος Παντελεήμων «ποδηγετεί τη σκέψη, τη ζωή, τη φρόνηση και την αντίληψή μας», είπε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «μας χαρίζει το θαύμα, δηλαδή την έκχυση των δωρεών του Παναγίου Θεού στο χώρο και το χρόνο».

Τέλος, αφού κάλεσε όλους να ξεφύγουμε από αυτό το κλίμα απελπισίας και να «υψώσουμε τις καρδιές μας στο μάρτυρα της πίστεως», κατέληξε λέγοντας: «Ο Ιερός Παντελεήμων σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη περίσταση μας καλεί να εμπνευστούμε από την Ζωοποιό Χάρη, να τιμούμε τους ιατρούς και τα πορίσματα της επιστήμης, όπως εκείνος έκανε ως ιατρός σοφότατος και την ίδια στιγμή να εκζητούμε την άνωθεν ουράνια θεραπεία, την ενίσχυση των αγωνιζομένων ιατρών και νοσηλευτών στο έργο τους το πολυσχιδές και υπέροχο και την εμπιστοσύνη μας σε εκείνους που είναι οι γνώστες των θεμάτων, αρνούμενοι μετά δυνάμεως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σενάρια συνωμοσιολογίας και άλλα φαιδρά και ανόητα που ακούγονται».

Προ της Απολύσεως πραγματοποιήθηκε σύντομη περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου πέριξ του Ναού, χωρίς την συνοδεία πιστών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Στο ιερό κελί των Αρχαγγέλων στη Μικραγιάννα Αγίου Όρους η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Κινσάσας

Στο ιερό κελί των Αρχαγγέλων στη Μικραγιάννα

Close