Πελοπόννησος: Το Δάσος της Φολόης

Το Δάσος Φολόης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού (του Ηλειακού) και η ομορφιά του είναι καθηλωτική. Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τον φυσικό πλούτο όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Με τα δέντρα να φτάνουν ως… τον ουρανό αναρωτιέσαι αν το συγκεκριμένο δάσος έχει βρει από παραμύθι. Ένα μοναδικό, πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία και σε υψόμετρο 600-630 μέτρων καλύπτοντας έκταση 42.000 στρεμμάτων.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Σε όλο το οροπέδιο κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά (δρυς), την οποία ο λαός της περιοχής ονόμασε Κάπελη. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπανιότερα δάση και μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές δημιουργούν  κάτι σαν σκεπή στο δάσος που το κάνει μοναδικό και εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το πανέμορφο δάσος της Φολόης πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων, τον Φόλο που λέγεται ότι κατοικούσε στο Δάσος και ήταν φίλος του Ηρακλή. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όμορφα χωριά, υπέροχα φυσικά τοπία και παραμυθένιους δασικούς δρόμους θα δει κανείς φτάνοντας στην περιοχή. Η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό αν είστε φυσιολάτρης και αγαπάτε την πεζοπορία και το ποδήλατο. Υπάρχουν πολλές και γνωστές πεζοπορικές διαδρομές, και μικρού βαθμού δυσκολίας, για να περπατήσετε μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και να απολαύσετε τη μαγεία. Η όλη διαδρομή εξάλλου για να φτάσετε στο δάσος Φολόης θα σας μαγέψει. Θα περάσετε ανάμεσα από ορεινούς όγκους και όμορφα χωριά.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα σε όλη την περιοχή, να επισκεφτείτε το ομώνυμο χωριό της Φολόης και να γευτείτε τις τοπικές συνταγές σε κάποιο ταβερνάκι. Η Λάμπεια επίσης είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Ηλείας που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε το νόστιμο ντόπιο μέλι της περιοχής πριν επιστρέψετε… Οργανώστε το επόμενο τριήμερο σας για να γνωρίσετε αυτό το στολίδι της ελληνικής φύσης, το Δάσος Φολόης και δεν θα το μετανιώσετε. Οι πλατύφυλλες βελανιδιές που θα «σκεπάσουν» τις όμορφες στιγμές σας, θα σας μείνουν αξέχαστες.

forest01

forest02

forest03

forest04

forest05

forest06

Πηγή φωτογραφιών: visitfoloi.com / Π. Μπούρας

newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αγιος Γέροντας Παΐσιος: Η δύναμη του κομποσχοινιού, λέγοντας την Ευχή

  Ένας Αγιοπαυλίτης Μοναχός είχε πάει

Close