Πιστεύω Κύριε! Αλλά πως πιστεύω και τι πιστεύω…

 Έτσι ούτε αυτό θα πρέπει να είναι λόγος για να χαρακτηρίσουμε κάποιον πιστό. Και φυσικά δεν είναι αιτία αυτό για να πάει κάποιος στον Παράδεισο…
Αν έβγαινα την Κυριακή στο εκκλησίασμά και ρώταγα τον κόσμο που είχε έρθει για να εκκλησιαστεί, Ποιος από εσάς παιδιά μου πιστεύει;
{Θα με κοίταγαν λίγο περίεργα με ένα βλέμμα σαν να ήθελαν να πουν ,πάει ο παπάς τρελάθηκε.

Αν δεν πιστεύαμε τι θέλουμε στην εκκλησία; Φυσικά και πιστεύουμε.}
Και θα σήκωναν όλοι το χέρι τους ψηλά, σε ένδειξη ότι όλοι πιστεύουν.
Η επόμενη όμως ερώτηση που θα ακολουθούσε, θα τους ξάφνιαζε για τα καλά.

 

 

Τι ακριβώς εννοείτε, όταν λέτε ότι πιστεύετε παιδιά μου;
Εδώ θα υπήρχε μια μικρή αμηχανία. Αλήθεια. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι πιστεύουμε;
Πιστεύουμε ότι υπάρχει θεός; Μα λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει ο Θεός ο Δημιουργός των πάντων. Αυτό όμως δεν φτάνει για να λέει κάποιος ότι είναι πιστός.

 

 

 

 

 

Πιστεύουμε ότι υπήρξε ο Χριστός και ότι είναι υιός του Θεού; Μα όλοι οι Χριστιανοί που βρίσκονται στην εκκλησία το πιστεύουν αυτό. Αλλιώς δεν θα βρισκόντουσαν αυτήν την στιγμή στην εκκλησία.

Έτσι ούτε αυτό θα πρέπει να είναι λόγος για να χαρακτηρίσουμε κάποιον πιστό. Και φυσικά δεν είναι αιτία αυτό για να πάει κάποιος στον Παράδεισο.

 

 

 

Τότε τι; Φυσικά ένας λόγος για να χαρακτηρίσουμε κάποιον πιστό ,είναι το αν πιστεύει και υπερασπίζεται τα όσα δηλώνει το σύμβολο της πίστεως. Το Πιστεύω!!!!
Αλλά και αυτό πάλι δεν είναι ο απόλυτος ορισμός του πιστού κατά την γνώμη μου πάντα.
Ας θυμηθούμε τον εκατόνταρχο που έσπευσε να συναντήσει τον Χριστό παρακαλώντας τον να θεραπεύσει τον υπηρέτη του. Είπε στον Χριστό. Δεν χρειάζεται Κύριε να έρθεις στο σπίτι μου.

 

 

 

 

Και από εδώ που είμαστε, αν το θελήσεις, αυτός θα γίνει καλά.
Αυτό παιδιά μου είναι πίστη!!!!!!! Αυτός είναι ο ορισμός του πιστού.
Αυτός που πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, στην ύπαρξη του υιού του Ιησού Χριστού, στην ύπαρξη της Παναγίας μας και των Αγίων, αλλά και στην θαυματουργή δύναμη που αυτοί πρεσβεύουν και εκπέμπουν σαν ευλογία προς τους πιστούς.!!!!!!!

 

 

 

Και φυσικά διάγει στην ζωή του έναν τέτοιο βίο όπως ο Χριστός, μας δίδαξε.

Μέσα στην αγάπη για τον διπλανό του, την προσφορά, την ταπεινότητα, την εγκράτεια και όλα όσα άλλα υπέροχα διδάγματα και κατευθύνσεις μας έδωσε.

 

 

 

Γιατί ποιος ο λόγος να λέμε ότι πιστεύουμε όλα όσα ο Ιησούς Χριστός μας δίδαξε, αν δεν τα εφαρμόζουμε;

Αν τα πιστεύουμε εμείς ,αλλά αφήνουμε σε άλλους να τα πράξουν γιατί σε εμάς είναι δύσκολο, τότε δεν είμαστε στην πράξη πιστοί. Άρα θα τολμούσα να πω ότι κατά την δική μου ταπεινή άποψη ,ο ορισμός του πιστού είναι αυτός που πιστεύει στην ύπαρξη του Χριστού, πιστεύει όλα όσα ο Χριστός μας δίδαξε, αλλά και με αγνή ψυχή τα εφαρμόζει στην καθημερινότητα του.
Είναι ο ΠΙΣΤΟΣ που σε αυτόν…….. συμβαίνουν θαύματα.!!!!!!!!!!!

 

 

 

“46 Τί δε με καλείτε, Κύριε Κύριε, και ου ποιείτε ά λέγω; 47 πάς ο ερχόμενος προς με και ακούων μου των λόγων και ποιών αυτούς, υποδείξω υμίν τίνι εστίν όμοιος· 48 όμοιός εστιν ανθρώπω οικοδομούντι οικίαν ός και έσκαψε και εβάθυνε και έθηκε θεμέλιον επί την πέτραν· πλημμύρας δε γενομένης προσέρρηξεν ο ποταμός τή οικία εκείνη, και ουκ ίσχυσε σαλεύσαι αυτήν· τεθεμελίωτο γάρ επί την πέτραν. 49 ο δε ακούσας και μη ποιήσας όμοιός εστιν ανθρώπω οικοδομήσαντι οικίαν επί την γήν χωρίς θεμελίου· ή προσέρρηξεν ο ποταμός, και ευθύς έπεσε, και εγένετο το ρήγμα της οικίας εκείνης μέγα.” (Λουκ. στ’ 46-49)

π. Ιωάννη

orthodoxos.com.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ορθόδοξος Συναξαριστής 29 Μαΐου, Καλημέρα σας
Ορθόδοξος Συναξαριστής 29 Μαΐου

Παρθενομαρτύρων Θεοδοσίας της εν Καισαρεία (†307) και Θεοδοσίας της εν Κων/πόλει (1) (†730). Ολβιανού επισκόπου πόλεως Ανέου. Νεομαρτύρων Ανδρέου Αργέντου,...

Close