Πλήθος κόσμος στην ημερίδα προς τιμήν του Μακαριστού Μητροπολίτου Σιατίστης Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη Σιατίστης Αντωνίου με θέμα: «Ο άνθρωπος του Θεού».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και Πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του Α.Π.Θ υπό την αιγίδα και την ευλογία της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης. Η αίθουσα του Συνεδριακοῦ Κέντρου ήταν κατάμεστη από κόσμο, με πολλούς ορθίους και άλλους που δεν χώρεσαν στην αίθουσα και παρακολούθησαν την εκδήλωση από διπλανή αίθουσα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από αρκετούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν συνδεθεί απευθείας.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τροπάρια και ψαλμούς οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμενους όσο και όλους όσοι βοήθησαν στην διοργάνωση. Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Παπαστεργίου ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, αναφέροντας και ο ίδιος περιστατικά από την προσωπική γνωριμία μαζί του.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του μακαριστού Μητροπολίτη Αντωνίου, αποσπάσματα από συνεντεύξεις και ομιλίες του, καθώς και απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τονίζοντας το γενικό αίσθημα των παρευρισκομένων «έφυγε ένας άγιος άνθρωπος».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προήδρευσε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμούς Μητροπολιτών και ηγουμένων καθώς και λαϊκών που έζησαν μαζί του και τον γνώριζαν.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος με θέμα: «Ο Σιατίστης Αντώνιος, ο γλυκύς ποιμένας». Τόνισε τα χαρίσματα και τις αρετές του Αντωνίου, την αγάπη του για τον Θεό και τους ανθρώπους, το σπουδαίο συγγραφικό του έργο, τη μεγάλη του ακτινοβολία η οποία άφησε βαριά κληρονομιά για τους διαδόχους του στον επισκοπικό θρόνο της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως.

Ο αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σιατίστης ήταν ο δεύτερος ομιλητής με θέμα: «Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος: ο άνθρωπος του Θεού». Αρχικά αναφέρθηκε στις λαμπρές σπουδές του Αντωνίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τις γνώσεις του στη Θεολογία, στην Ιστορία και το ενδιαφέρον του για τα αγροτικά θέματα. Ανέφερε σπουδαίες προσωπικότητες από διάφορους χώρους, ακόμα και της πολιτικής, τους οποίους εκτιμούσε για το ήθος τους, όπως τον Πλαστήρα και την Άννα Συνοδινού, καθώς και πνευματικούς ανθρώπους, όπως τον γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη και άλλους. Τόνισε επίσης και στοιχεία από τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του, την αγάπη του για την ορειβασία, την ασκητικότητα, τη συνεχή προσευχή, την απροσωποληψία, την ομολογία ότι Εκκλησία είναι μόνο η Ορθόδοξη ενώ οι άλλες είναι ομολογίες και κακώς τις λέμε εκκλησίες. Για όλα αυτά ο Θεός του χάρισε την προόραση, το ιαματικό χάρισμα ως αποτέλεσμα των θερμών προσευχών του, τις πνευματικές εξάρσεις την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Ακολούθησε η ομιλία της γερόντισσας Θεολογίας, καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου, με θέμα: «Ασκητική Ιερωσύνη». Με λόγο θεολογικό και υψηλού ήθους, η γερόντισσα αναφέρθηκε στον ασκητικό τρόπο ζωής του Αντωνίου, την εγκράτεια, απλότητα και καταδεκτικότητα, ησυχία, προσευχή, υπακοή στην Εκκλησία, το φιλομόναχο πνεύμα του. Μετά το τέλος της ομιλίας της γερόντισσας, εκτός προγράμματος, η αδελφή Μαριάμ διάβασε ένα ποίημα – ύμνο προς τιμήν του Μητροπολίτη Αντωνίου.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, Δρ. Θεολογίας, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σιατίστης, με θέμα: «Βιώματα από την Αγιοπατερική Αρχιερατεία του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης μακαριστού Αντωνίου», ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Αντωνίου με βάση τον ύμνο που έχει συντεθεί προς τιμήν του (ποίοις πνευματικοίς άσμασι ἐπαινέσωμεν τον ποιμενάρχην…). Ο ύμνος εξαίρει τις αρετές που τον κοσμούσαν, με τις οποίες κατέκτησε τις καρδιές των πιστών: πίστη, υπομονή, ευστάθεια ιδεών και αγάπη προς τους άλλους.

Τέλος, με αφορμή ερώτηση από το κοινό, ο Μητροπολίτης Σισανίου κλήθηκε να διευκρινίσει την έννοια της φράσης «λάθε βιώσας», η οποία αναφέρθηκε από τους ομιλητές ως στάση ζωής του μακαριστού Αντωνίου. Η ημερίδα έκλεισε με χαιρετισμό του π. Αλεξίου και με την προτροπή του να επικαλούμαστε τον άγιο αυτό άνθρωπο, τον μακαριστό Αντώνιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Oλοζώντανο θαύμα της Παναγίας έζησαν οι πιστοί της Χρυσοσπηλαιώτισσας!

O μικρός Παναγιώτης προσήλθε με τους γονείς του και τον παππού του μετέχοντας ολόθερμα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δίνοντας...

Close