ΠΝ & ΠΑ: ”Εάν το «Όρουτς Ρέις» μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα βυθίστε το”

Oι ΕΔ ήταν σε πλήρη ετοπιμότητα όλες αυτές τις ημέρες, με τις εντολές να είναι ρητές από ηγεσία.

Ενώ η στρατιωτική ηγεσία ήταν πανέτοιμη, το πολιτικό προσωπικό φαίνεται πως ζήτησε σύμφωνα με όσα βγαίνουν στο ”φως” της δημοσιότητας την βοήθεια της Γερμανίας!

Το τηλεφώνημα της Α. Μέρκελ προς Μητσοτάκη και Ερντογάν ήταν καθοριστικό, με το Βερολίνο να επιβάλλει την ατζέντα.

Η Αθήνα είχε την μεγάλη ευκαιρία να δώσει ένα ”γερό” μάθημα στην Τουρκιά σε στρατιωτικό επίπεδο, όμως το Μ. Μαξίμου επέλεξε την άλλη οδό.

Τεράστια κινητοποίηση
Όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» της Τετάρτης η κινητοποίηση που έγινε από την πλευρά της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερη και ταχύτερη από εκείνη στα Ιμια. Εμοιαζε με την κινητοποίηση σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, που έγινε το 1987.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη, η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις ήταν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και ήταν απάντηση άμεση και στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης. Οπως λένε, σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί ταχύτατα σε, χρόνο – ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Η αντίδραση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη της Αθήνας και της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 με την κρίση του «Σισμίκ». Και τότε όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε βγει στο Αιγαίο προσφέροντας σημαντική πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Αγκυρα. Είχε δοθεί διαταγή βύθισης του «Σισμίκ» αν επιχειρούσε έρευνες εντός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά, αν το «Ορουτς Ρέις» τολμούσε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να ρίξει καλώδια ξεκινώντας έρευνες, το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία είχαν πάρει εντολή να το πλήξουν.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα οδηγούσε σε πολεμική εμπλοκή, εφόσον το ερευνητικό πλοίο συνοδευόταν από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π.Λίβυος : “Οι κουρτίνες του Ερντογάν” στην Αγία Σοφία
Οπως σημείωσε εξάλλου χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την τελετή ένταξης στο ΠΝ της πυραυλάκατου «Καραθανάσης», το προσωπικό και τα στελέχη του Ναυτικού με μέγιστη ταχύτητα και υψηλότατο ηθικό και αυτή την περίοδο «επέτυχαν την άμεση ανάπτυξη του Στόλου σε όλους τους κρίσιμους θαλάσσιους χώρους, λαμβάνοντας αποφασιστική διάταξη, Διάταξη Αποτροπής». Μάλιστα, τα μηνύματα στην Αγκυρα ότι η Αθήνα δεν αστειεύεται είχαν σταλεί εγκαίρως και μέσω διπλωματικών διαύλων.

Αν π.χ. το ερευνητικό πλοίο προσπαθούσε να μπει στην ελληνική ΑΟΖ χωρίς συνοδευτικά πολεμικά, θα γίνονταν κινήσεις αποτροπής της εισόδου του. Αν όμως υπήρχαν και πολεμικά πλοία, τα ίδια στελέχη δεν απέκλεισαν σύγκρουση με όπλα.

Σύσκεψη των Όπλων
Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ακόμη ότι τις ημέρες της κρίσης έγινε και ειδική σύσκεψη των αρχηγών υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Με λίγα λόγια, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός για να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια τουρκική πρόκληση.

Επιτελείς είχαν τονίσει στα «ΝΕΑ» ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας σε περίπτωση απειλής θα ήταν η ταχύτητα της ελληνικής αντίδρασης. Και όπως αποδείχθηκε, ορθά επικεντρώνονταν σ’ αυτόν.

Η απειλή βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει «όσο οι γείτονές μας αγνοούν το διεθνές δίκαιο», όπως τόνισε χθες ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

P.F

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η πυρηνική βόμβα κατά του διαβόλου
Τι τινάζει τον διάβολο στον αέρα

Προσέξετε το αυτό: Όση πίστη να έχεις δε σώζεσαι, δε σώζεσαι αν πιστεύεις στον Θεό.

Close