Ποια είναι τα φαβορί για τις Μητροπόλεις

«Πρώτος γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας. Αναμένω και από εσάς, τους αδελφούς μου, το ίδιο. Προσωπικές απόψεις και αλλότριες φωνές πρέπει να τις
καταδικάσουμε. Μία είναι η Εκκλησία, μία πρέπει να είναι και η φωνή της, εκφραζομένη εν Συνόδω και πάντοτε ως ενοποιητική δύναμη για την σωτηρία όλων ημών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την προσφώνηση του στην Σύγκληση της Ιεραρχίας.
Στην συνέχεια τόνισε πως: «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια λαθών και αυτονομήσεως. Σας καλώ να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε, εν υπακοή προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, την πορεία μας προς τον ουρανό. Πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης και χαίρεται ο διάβολος να ποτίζουμε το δένδρο του διχασμού. Την Εκκλησία του Χριστού υπηρετούμε, τον Μέγα Απόστολο των Εθνών Παύλο συνεχίζουμε να ακολουθούμε με την ζωή μας. Στώμεν, λοιπόν, καλώς και στώμεν μετά φόβου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πανδημία και στις προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας αυτής για να
αναδειχθούν πολλά από τα προβλήματα που συνωστίζονται δεκαετίες τώρα μέσα στον τρόπο και στην καθημερινότητα των επιλογών μας, όπως χλιαρή πίστη, εκκοσμίκευση της συνοδικότητας, αλλοίωση του φρονήματος της Εκκλησίας, ανυπακοή και εγωιστική αυτοδιάθεση, ψήγματα προτεσταντισμού και αιρετικών δοξασιών, έλλειψη γνησίου ομολογιακού πνεύματος, συντεχνιακή λογική, ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια.

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον ευχαρίστησε για τον Νόμο περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον οποίο μετά από διακόσια χρόνια, την πλειοψηφία των μελών των συμβουλίων των Εκκλησιαστικών Σχολών θα έχει η Εκκλησία. «Το Κράτος όπως στηρίζει κάθε Επιστήμη θα στηρίξει ασφαλώς και εκείνη της Θεολογίας. Οι απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών είναι ευπρόσδεκτοι στον χώρο της Ιερωσύνης.

Μας χρειάζονται όμως και οι παραγωγικές σχολές της Εκκλησίας και ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον», σημείωσε ο Μακαριώτατος. Κατά την συνάντηση αυτή πρότεινε επίσης στον Πρωθυπουργό ένα έργο αναγκαίο και απαραίτητο, όπως το χαρακτήρισε. Την σύσταση μιάς κοινής Επιτροπής Πολιτείας-Εκκλησίας με σκοπό την μελέτη και την επίλυση των πολλών προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί˙ πρόταση την οποία ο Πρωθυπουργός έκανε πρόθυμα αποδεκτή.

Μετά το πέρας της Εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση και τοποθετήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Σύνεδροι προβαίνοντας εν τέλει στην ψήφιση του «Κανονισμού “Περί Ησυχαστηρίων”» με νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Τέλος κατόπιν ψηφοφορίας έγινε η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Τρίτη 5 Οκτωβρίου ε.ε.

Ποιοι θεωρούνται φαβορί για την πλήρωση των 5 κενών Μητροπόλεων
-Για την Μητρόπολη Λαγκαδά πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει επιλέξει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο ο οποίος σήκωσε το βάρος όλης της Εκκλησίας σε μια εποχή που υπήρχε τεχνητή αναστάτωση από βρώμικα κέντρα κατά της Εκκλησίας γενικά και ειδικά κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ωστόσο, για την ίδια Μητρόπολη υπάρχει και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, σοβαρού και ηπίων τόνων κληρικού ο οποίος κινείται στα ίδια επίπεδα.

-Για την Μητρόπολη Καστορίας τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιθυμεί την προαγωγή του Αρχιμ. Καλλίνικου Γεωργάτου, Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε την ευλογία του και στον Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας και πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Καστορίας Σεραφείμ και αδελφός του Σεβ. Σισανίου κ.Αθανασίου.

Ενώ από την πλευρά του, ο Σεβασμιωτάτος Κοζάνης κ. Παύλος, επιθυμεί την προαγωγή του Αρχιμ. Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Κοζάνης.

– Για την Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου αναφέρεται το όνομα του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη. Πρόκειται για έναν ικανό και δυναμικό κληρικό ο οποίος αναμένεται να επαναφέρει την Μητρόπολη στην παλαιά πνευματική της τροχιά και δράση. Παράλληλα διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να οδηγήσει την Μητρόπολη στην επόμενη εποχή γιατί ως νέος και με σύγχρονες αντιλήψεις κληρικός θα είναι κοντά στους νέους.

Ωστόσο, μια άλλη υποψηφιότητα είναι αυτή του Αρχιμ. Ιωαννικίου Κουλιανόπουλου, ενός δυναμικού και δημιουργικού κληρικού. Ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος έχει τη συμπάθεια πολλών Μητροπολιτών και αναμένεται να έχει τη στήριξη τους.

-Αναφορικά με την Μητρόπολη Περιστερίου οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα είναι ανοιχτά για την πλήρωση της κενής θέσης στην Μητρόπολη του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Αττικής και ουσιαστικά ο νέος Ιεράρχης θα ανακοινωθεί την τελευταία ημέρα.

– Όσον αφορά την Μητρόπολη Θήρας ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης ο οποίος χαίρει συμπαθειών και εκτίμησης από όλη την Ιεραρχία και αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ ψήφων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Facebook: Χρήσιμα και ενδιαφέροντα κόλπα του κοινωνικού δικτύου
Παγκόσμιο το πρόβλημα σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Πρόβλημα σε ολόκληρο τον πλανήτη

Close