Ποια η σημασία του Σταυρού στην ζωή μας;

Ο Σταυρός είναι η βάσις της σωτηρίας μας, ο Σταυρός είναι η προϋπόθεσις των μυρίων αγαθών (θείος Χρυσόστομος).

Μεσα στον πόνο και στον κόπο της ασκήσεως και της σταυρικής ζωής κρύβεται η πιο μυστική και αληθινή χαρά και ανάπαυσις, όπως άλλωστε ο ίδιος ο Κυριος το υποσχέθηκε: « Μακάριοι οι πενθούντες, ο τι αυτοί παρακληθήσονται ». Το πένθος της μετανοίας και της ασκήσεως είναι, κατά τούς αγίους Πατέρας, « χαροποιόν πένθος ».

Ένας πατέρας της Δυσεως της πατερικής εποχής, ο άγιος Αυγουστίνος, είπε: «Γνωρίζω τρεις σταυρούς :
Α) Ένα σταυρό που σώζει· είναι ο σταυρός του Χριστού.
Β) Ένα σταυρό δια του οποίου σώζεται ο άνθρωπος· είναι ο σταυρός του καλού ληστού, του εκ δεξιών του Χριστού σταυρωθέντος.
Γ) Γνωρίζω κι ένα τρίτο σταυρό, που σε κάνει να χάνεσαι για την αιωνιότητα· είναι ο σταυρός του εξ αριστερών του Χριστού σταυρωθέντος ληστού.(που αντιπροσωπεύει την μερίδα εκείνη των ανθρώπων, που δεν δέχονται τον σταυρό του Χριστού και χάνονται).

Γενικά όμως τον σταυρό δεν μπορούμε να τον αποφύγωμε κατ’ ουδένα τρόπον…

Ο σταυρός μας τρομάζει. Και αυτό είναι φυσικό. Γιατί μας διάλυσε η άνεση. Ο πόνος είναι για μας κάτι το τρομακτικό. Όμως δεν είναι ο πόνος φοβερός. Η άνεση είναι φοβερή. Αυτή έπρεπε να μας τρομάζει. Και πράγματι, όλες οι σύγχρονες κακίες έχουν πηγή τους την άνεση στην ζωη. Ο πόνος, τα πάθη, ο σταυρός, – είπε ο Χριστός – είναι κάτι το καλό, είναι το καλό, είναι αγαθό. Και έτσι « το φορτίο Του γίνεται ελαφρό ».
….Ας σταυρώνουμε στον Σταυρό Του κάθε εγωιστική μας επιθυμία, κάθε αμαρτωλό σαρκικό πάθος, κάθε ανυπακοή μας κάθε κακία και μνησικακία μας, κάθε ανυπομονησία μας, κάθε οργή και θυμό μας, κάθε ολιγοπιστία μας. Και εάν από ανθρώπινη αδυναμία και αμέλεια πέφτουμε και ενεργούμε αντισταυρικά, ας μετανοούμε και δια της μετανοίας ας επανερχόμαστε στην σταυρική ζωη.
Ας ζητούμε γι’αυτό και την βοήθεια της Παναγίας μας, που όχι μόνο δεν απέτρεψε τον μονογενή της Υιο από τον Σταυρό, αλλά και η ίδια έζησε σταυρικά, και διακριτικά βοηθούσε τον Υιο της στην άρσι του σταυρού Του. Τωρα βοηθεί και μας στην άρσι του ιδικού μας σταυρού , σταυρού που οδηγεί στην Ανάστασι. Η Εκκλησία μας με σοφία μας μυσταγωγεί στην σταυροαναστάσιμη ζωη. Στην σταυροαναστάσιμη Εκκλησία μας και εμείς γινόμεθα σταυροαναστάσιμοι Χριστιανοί.

Του αρχιμανδριτου γεωργιου – καθηγουμενου ι. μονης οσιου γρηγοριου « ο σταυρος του χριστου και η σημασια του στην ζωη μας » εκδοση ι. μονης οσιου γρηγοριου – αγιον ορος 1998

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αυτή την Τετάρτη η Ορθόδοξη αλήθεια κυκλοφορεί με ένα βιβλίο σε πρώτη έκδοση
Αυτή την Τετάρτη η Ορθόδοξη αλήθεια κυκλοφορεί με ένα βιβλίο σε πρώτη έκδοση

Αυτή την Τετάρτη η Ορθόδοξη αλήθεια κυκλοφορεί με ένα βιβλίο σε πρώτη έκδοση

Close