Ποιος κυβερνάει αυτόν τον κόσμο;

Η Süddeutsche Zeitung στη σαββατιάτικη έκδοσή της σχολιάζει το θέμα της εξουσίας που έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες με αφορμή την περίπτωση φοροαποφυγής της Apple στην Ιρλανδία ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα επισημαίνει:  «Με 13 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται συνολικά το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας για έναν χρόνο. Η αξία της Apple στην αγορά εκτιμάται στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι υψηλότερη από το ΑΕΠ 160 χωρών σε σύνολο 195 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Η Apple λοιπόν είναι μια ισχυρή εταιρεία, η οποία –ας σημειωθεί- στα τέλη του περασμένου χρόνου αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό κάποιου iPhone σε μια υπόθεση τρομοκρατίας την οποία ερευνούσαν επειγόντως οι διωκτικές αρχές.

»Η ισχύς της Apple δεν εστιάζεται όμως μόνο στα θησαυροφυλάκια του ομίλου αλλά στο ίδιο το προϊόν.
Η Apple ασχολείται με δεδομένα, το Facebook ασχολείται με πληροφορίες, η Google ορίζει τι πρέπει η ανθρωπότητα να γνωρίζει και τι μπορεί να ξεχάσει».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Όλες αυτές οι εταιρείες μεγαθήρια στη νέα ψηφιακή εποχή είναι οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν. Είναι σχεδόν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε 190 κράτη. Η Apple αντίθετα μπορεί να διχάζει χωρίς κόπο την ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τα πράγματα είναι οι πελάτες. Έχουν μια τρομερή διαίσθηση να καταλαβαίνουν πότε γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που δάνεισαν. Η Apple έγινε τόσο ισχυρή που μόνο αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον εαυτό της. Και κοίτα, αυτή η υπερδύναμη κάνει λάθη. Και τα κράτη θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν».

Ιρλανδία κατά AppleH κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας συμφώνησε χτες το πρωί, να προσφύγει εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση που πήρε ότι η Ιρλανδία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στην Apple 13 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αξιωματούχος της Apple Tim Cook, αμέσως μετά δήλωσε πως «η εταιρία είναι σίγουρη πως η ιρλανδική προσφυγή δεν θα γίνει δεκτή».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο Taoiseach Enda Kenny είπε: «Πρόκειται για υπόθεση που αφορά στην Ιρλανδία. Ένα κυρίαρχο κράτος» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Dail (Κοινοβούλιο), την Τετάρτη ώστε να υπάρξει γενικότερη αποδοχή της προσφυγής.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στην Ιρλανδία. Και φέρει τα χαρακτηριστικά της επί μήνες μυστικής διαπραγμάτευσης επίμαχης πολυσυζητημένης διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ, πριν ακόμη εγκριθεί.

Πληροφορίες από Deutsche Welle | ΒΒC

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Διάβολος και Η Ευχή
Ο Διάβολος και Η Ευχή

Ό αδελφός Προκόπιος είχε χάρισμα από το Θεό λάβει να λέει ακατάπαυστα την ευχή το «Κύριε Ίησοϋ Χριστέ υιέ του...

Close