Ποιο ήταν το μυστικό της αγιότητας της Αγίας Κυριακής;

Το μυστικό της αγιότητας της Αγίας Κυριακής

Αυτό το μικρό περιστεράκι, αυτό το μικρό τριανταφυλλάκι αγάπησε και λάτρεψε τον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής του. Πόσες φορές όταν άνοιγαν οι γονείς της την πόρτα του δωματίου της, από ανησυχία για να δουν τι κάνει όπως κάνουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους, έβλεπαν το παιδί τους να είναι γονατιστό, με ενωμένα τα χεράκια, με σηκωμένα τα μάτια, χαμένο μέσα στον έρωτα του Θεού και άγγελοι γύρω του να διαβαίνουν και ο τόπος να ευωδιά, γιατί ευωδιούσε ο θεϊκός έρωτας της.
Ένιωθαν την προσευχή αυτού του παιδιού να ανεβαίνει με τέτοια δύναμη στον ουρανό, με τέτοιο πάθος δυναμικό, με τέτοια αγάπη, που συγκινούσε ακόμα και τους αγγέλους στον ουρανό. Είναι φοβερό να προσεύχονται και να δοξολογούν οι άγγελοι στον ουρανό το Θεό. Μα όταν προσευχόντουσαν μερικά παιδιά στη γη, με τέτοια δύναμη και έρωτα στην καρδιά τους, σταματούσαν οι άγγελοι τις δικές τους προσευχές, για να ακούσουν τον έρωτα μιας παιδικής ψυχής! Αυτό γίνεται κάθε φορά, που ένα παιδί, ένας άνθρωπος, μια ψυχή, γονατίζει με θεϊκό έρωτα για να μιλήσει στον Θεό. Σταματούν οι άγγελοι την προσευχή τους για να ακούσουν την παιδική, θεϊκή, ερωτική προσευχή αυτού του παιδιού!

Αυτό το κοριτσάκι, αυτό το λουλουδιαστό πανέμορφο κρινάκι, είναι η Κυριακή, που αύριο γιορτάζει. Όταν ήτανε μικρούλα και έπρεπε να παίξει με τα άλλα τα παιδιά, μιλούσε για τον Βασιλιά της. Όπως κάθε κοπέλα όταν είναι ερωτευμένη μιλάει στις φίλες και στους φίλους της για τον έρωτά της, το ίδιο έκανε και αυτή.
Ενώ τα σημερινά κορίτσια και τα αγόρια μιλούν για σαρκικούς έρωτες, εκείνη μιλούσε για τον έρωτα της καρδιάς της, που ήταν ο Βασιλιάς της Ιησούς. Ξέρετε πόσα παιδιά μάζευε και γινόντουσαν Χριστιανόπουλα; Ξέρετε πόσοι μεγάλοι άνθρωποι άκουγαν αυτό το λουλουδάκι να μιλά και η καρδιά τους γλυκαινόταν και ήθελαν να γνωρίσουν πιο πολύ τον Κύριο μας Ιησού;
Τα έμαθαν όμως όλα αυτά οι προύχοντες, τα έμαθαν οι ειδωλολάτρες, τα έμαθε ο Διοκλητιανός, τα έμαθαν όλοι αυτοί που δεν θέλουν το φως, αλλά αγαπούν το σκοτάδι και φώναξαν αυτό το κοριτσάκι για να το υποβάλλουν σε χίλια δυο μαρτύρια. Πόσοι τύραννοι την φώναξαν διαδοχικά για να την πείσουν να αλλάξει! Το μόνο που κατάφεραν ήταν να την κάνουν να υποφέρει τόσα πολλά μαρτύρια, που όλοι εκπλησσόντουσαν και γινόντουσαν χριστιανοί, με αποτέλεσμα να την αφήνουν από τα μαρτύρια, για να σταματήσουν την αυξανομένη ροή των χριστιανών!
Έφτασε βέβαια στο τέλος η στιγμή εκείνη, που οι ικεσίες της Κυριακής έπεισαν τον βασιλιά να δώσει τέρμα στη ζωή της, γιατί όταν μια ψυχή είναι ερωτευμένη, το μόνο που θέλει να κάνει, είναι να βρεθεί γρήγορα κοντά στον έρωτα της. Το ίδιο έκανε και αυτό το μικρό κοριτσάκι. Η αγωνία της πότε θα βρεθεί μέσα στην αγκαλιά του Βασιλιά της, έγινε γοερή προσευχή: «Σε ικετεύω, Πατέρα μου, Σε ικετεύω γλυκέ μου Βασιλιά, πότε θα έλθω μέσα στη δική Σου αγκαλιά, για να γευτώ την μεγάλη Σου αγάπη και να γίνω ένα εγώ και Συ;» Ποθούσε να γίνει με τον Βασιλιά της ένα, όπως γίνεται ένα το νερό με το κρασί. Αυτό ήθελε να γίνει αυτό το μικρό κοριτσάκι, ένα με τον Βασιλιά της!
Ήλθε λοιπόν η στιγμή που έκλινε το κεφάλι της και ο δήμιος σήκωσε το σπαθί για να της κόψει το κεφάλι. Το κεφάλι της το έκοψε, μα την καρδιά της δεν είδε που πέταξε. Μπορεί να πήρε τη ζωή του σώματος, μα δεν είδε την αληθινή Ζωή που ερχόταν σαν Νυμφίος για να πάρει την αγαπημένη Του νύμφη στο ουράνιο Του Βασίλειο.
Γύρισα κι εγώ να την δω, για να χαρώ αυτό το κοριτσάκι, που μπορεί να είναι η κόρη της Ευσεβείας και του Δωρόθεου, αλλά δεν είναι μόνο δική τους, είναι και διή μας κόρη. Είναι και δικό μας κοριτσάκι! Είναι και δική μας αδελφούλα! Είναι και δική μας αγαπημένη! Σταμάτησε η μάνα, όσο και αν μεγάλωσε η κόρη της, να την φωνάζει μωρό της και κοριτσάκι της; Πάντα ήταν το παιδί για τους γονιούς το μωρό τους.
Έτσι λοιπόν, για όσους από εμάς μπορούν να αγαπήσουν αυτό το κοριτσάκι, όσοι μπορούν να αγαπήσουν αυτό το τριαννταφυλλάκι, αυτό το μικρό πανέμορφο αγγελάκι, για εμάς θα είναι το δικό μας κοριτσάκι! Δεν θα είναι μόνο η Αγία μας, αλλά θα είναι και το κοριτσάκι μας! Θα είναι η αγαπημένη μας! Και εκείνη με πολύ γλυκύτητα, όπως αγαπούσε τους γονιούς της, έτσι γυρνάει να ευλογήσει και την κάθε ψυχούλα, είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα, που θα μπορέσει να την αγαπήσει από αυτήν τη ζωή σαν δικό τους παιδί. Αυτός είναι ο γλυκύς σύνδεσμος του ουρανού με την γη!

Ξέρετε πως άγιασε; Ξέρετε πότε ξεκίνησε ο αγιασμός της; Ξέρετε τι λένε οι πιο πολλοί; Επειδή μαρτύρησε, άγιασε. Λάθος! Δεν άγιασε γιατί μαρτύρησε! Άγιασε γιατί ερωτεύτηκε το Θεό της! Ο αγιασμός μιας ψυχής δεν αρχίζει την ώρα που κόβει ο δήμιος το κεφάλι του αγίου. Όχι. Ξεκινάει την ώρα εκείνη που μια καρδιά θα αρχίσει να γίνεται ερωτικό χτυποκάρδι για το Θεό.
Ο έρωτας δεν έχει την αρχή του στον γάμο. Όχι, ο γάμος είναι το τέρμα. Πριν από τον γάμο υπάρχει ο έρωτας. Την ώρα που το παλικάρι γνωρίζει την κοπέλα, την ώρα που χτυπάει η καρδιά του ερωτικά για εκείνη, την ώρα που αρχίζει να θέλει να ζει μαζί της, από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο έρωτας.
Αυτός είναι ο αγιασμός. Ο αγιασμός λοιπόν ξεκινάει από την ώρα εκείνη που κάθε ψυχή θα ερωτευτεί το Θεό της. Αυτό έκανε η αγία Κυριακή.

Aπό το κήρυγμα του π. Ελπιδίου στη μνήμη της Αγίας Κυριακής 2014

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Αγία Κυριακή-Του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία

Του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία 1. Την 7η Ιουλίου, αδελφοί χριστιανοί, η αγία μας Εκκλησία γιορτάζει την μεγαλομάρτυρα αγία Κυριακή. Η...

Close