Πολεμικά σενάρια από τους Τούρκους: «Απόβαση» στον Έβρο με γεφύρωση στο φράγμα Kesikköprü

Τι ετοιμάζουν;

Άκρως πολεμικά σχέδια απεργάζονται οι Τούρκοι, μετά την δοκιμή της γεφυρωσκευής SAMUR, σε σχεδόν πραγματικό περιβάλλον «Έβρου», στο φράγμα Kesikköprü, το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να προσομοιώσει τον απαιτούμενο ρυθμό ροής ύδατος για τις ανάγκες των τουρκικών δυνάμεων.

Το όλο εγχείρημα κρίθηκε άκρως επιτυχημένο, ενώ εφαρμόστηκαν πολεμικά σχέδια του τουρκικού επιτελείου που σαφώς αφορούν την χώρα μας.

Με 12 ειδικές γέφυρες «Samur”, δημιουργείται μια γέφυρα μήκους 150 μέτρων σε περίπου 25 λεπτά, η οποία επιτρέπει στα τουρκικά άρματα μάχης να διασχίσουν τον οποιοδήποτε ποταμό και να εισέλθουν στο εχθρικό έδαφος.

Τα τουρκικά άρματα με την χρήση αυτής της γέφυρας, που θεωρείται μία από τις καλύτερες της κατηγορίας της, μπορούν να «αποβιβαστούν» στην άλλη πλευρά σε 5-6 λεπτά κάτι που αποτελεί κρίσιμη υπόθεση σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε προ μηνών με άρθρο μας, οι Τούρκοι προετοιμάζονται επισταμένα για κάτι στην Α.Θράκη, ή τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν όλες οι κινήσεις τους.

Τούρκικα άρματα μάχης, καθώς και δυνάμεις του στρατού, προσομοιώνουν πολύ συχνά «διέλευση” του ποταμού Έβρου, στο πλαίσιο ασκήσεων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό το σενάριο άσκησης πραγματοποιείται ειδικά στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη, κοντά στον Έβρο και περιλαμβάνει την διέλευση του ποταμού σε «εχθρική” χώρα.

Τώρα όμως η προσομοίωση έγινε στα βάθη της τουρκικής ενδοχώρας μακρυά από αδιάκριτα βλέμματα.

Η 55η τουρκική διοίκηση Μηχανικού της ομώνυμης Ταξιαρχίας, διεξάγει τακτικά ασκήσεις προσομοίωσης διάβασης του ποταμού Έβρου, με την συμμετοχή 197 Τούρκων στρατιωτικών και 61 στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων ΤΟΜΑ και αρμάτων μάχης.

Το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά.

Η επιχειρησιακή διάρθρωση του 2ου Σώματος Στρατού είναι η εξής:

5ο Σώμα Στρατού, με έδρα την Τυρολόη

54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα την Αδριανούπολη55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Ασβεστοχώρι, Αδριανούπολη

65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Λουλέ Μπουργκάς

1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα την Αρτεσκό

105o Σύνταγμα Πυροβολικού, με έδρα την Τυρολόη

Το σενάριο της άσκησης «σημαδεύει» ξεκάθαρα την Ελλάδα, μιας και αναφέρει «επίθεση των τουρκικών δυνάμεων σε μια χώρα πέρα από τη λίμνη με σκοπό την μεταφορά όσο τον δυνατόν περισσότερων οχημάτων και αρμάτων μάχης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην προσομοίωση έχουμε και την ρίψη πυρών πυροβολικού ενώ στο σενάριο συμμετέχουν και πλωτά μέσα στην περιοχή της άσκησης διάβασης.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι σε γνώση της ελληνικής ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης και λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου, μιας και οι «γείτονες» αρέσκονται σε ευρείες επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, ειδικά ενόψει των τρελών απαιτήσεων τους για ΑΟΖ, που… φτάνουν μέχρι νοτίως της Κρήτης.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Χιλιάδες λαού στον λαμπρό εορτασμό για τον Αγιο Διονύσιο

Με την καθιερωμένη λιτανεία του Σεπτού Λειψάνου του Προστάτη και Πολιούχου της Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου, σε ολόκληρη την πόλη υπό...

Close