Πολεμικό μανιφέστο από Τούρκους στρατηγούς: «Αν χαθεί η Κύπρος τελειώσαμε!»
Τι ετοιμάζει η Άγκυρα;
Αεροναυτική άσκηση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2019 εφαρμόζοντας σχέδιο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Τούρκου Ναυάρχου Cem Gurdeniz με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» αμφισβητώντας την συνθήκη της Λωζάννης από το Βόρειο Αιγαίο έως την Κρήτη .
Για τον σκοπό αυτόν η Άγκυρα εξέδωσε επίσης Navtex σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την οποίες επεκτείνει τις περιοχές έρευνας και γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στα νότια του Καστελόριζου και στα ανατολικά της Ρόδου.
Μάλιστα σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ ως το 2023 η Άγκυρα υπολογίζει ότι θα αλλάξει τα ισοζύγια δυνάμεων στη θάλασσα, κυρίως με την κατασκευή του αεροπλανοφόρου Anadolou .
Η όλη ναυτική ισορροπία θα μεταβληθεί εις βάρος μας αν φυσικά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποκτήσουν για παράδειγμα Φρεγάτες με πυραύλους τύπου Cruise και άλλα οπλικά συτσήματα.
Μάλιστα στην περιοχή του Καστελόριζου, η Τουρκία με αυτήν την κίνηση εφαρμόζει ήδη σιωπηρώς στην αρχή καθεστώς casus belli έναντι της χώρας μας.
Το σχέδιο λοιπόν της Άγκυρας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτό το σχέδιο παρουσίασε ο εν αποστρατεία σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΑΜ, αντιναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz, ο οποίος συναντήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2018 με Τούρκους φοιτητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Kemalist Thought Club (ADK) της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος μίλησε για τα αληθινά «συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και για την σημασία του σχεδίου «Γαλάζια πατρίδα».
Ο Τούρκος στρατιωτικός αφού τόνισε ότι όσοι ήθελαν να διαλύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Δύση-Ελλάδα) ήρθαν από τη θάλασσα, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ένδοξο «οθωμανικό παρελθόν» κατά το οποίο ξεχνά βέβαια ότι Έλληνες κινούσαν τα πλοία του στόλου του Σουλτάνου.
«Ο ιμπεριαλισμός έρχεται από τη θάλασσα, η ναυτική άμυνα ξεκινά από την «ναυτική ασφάλεια», τόνισε ο Gürdeniz τονίζοντας τη σημασία που έχει για την σημερινή Τουρκία ένα σύγχρονο πολεμικό ναυτικό.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρέχεται από θαλάσσια από τρεις μεριές, για αυτό και πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ναυτικών δυνάμεων της που είναι σε εξέλιξη.
Η συντήρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων μέχρι το 1967 είχε αφεθεί αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά όμως η Τουρκία μεταβλήθηκε σε μια από τις 14 χώρες του κόσμου που παράγουν τα δικά τους πολεμικά πλοία.
Ο Gürdeniz δήλωσε εμφατικά για την Κύπρο: «Αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και η «γαλάζια πατρίδα».
«Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα στην περιοχή. Αν δημιουργηθεί κράτος του Κουρδιστάν που θέλουν κάποιοι, με την κατάληψη 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ( Συρία-Ιράκ) , η Τουρκία θα απομονωθεί στην Α.Μεσόγειο.
Αυτή η διαδικασία αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισε το 1991.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η πέμπτη φάση αυτής της διαδικασίας.
Στην Κύπρο έχουμε την δυνατότητα ελλιμενισμού του στόλου μας. Από την Κύπρο, το τουρκικό ναυτικό ελέγχει όλα τα δρομολόγια θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή.
Η ανεξάρτητη τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα για την αποτροπή της ανισορροπίας της θαλάσσιας γεωπολιτικής στο Αιγαίο.
Εάν χαθεί η Κύπρος, χάνονται όλα τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στο νησί . Μαζί θα χαθεί η Ανατολική Μεσόγειος και φυσικά η «Γαλάζια Πατρίδα».
Η απώλεια της Κύπρου για εμάς θα επιφέρει ντόμινο εξελίξεων με αυτονομιστικά κινήματα στη νοτιοανατολική Ανατολία ( Κούρδοι ΡΚΚ)με αποτέλεσμα την πολιορκία της Ανατολίας από το νότο.
Τα πυρηνικά όπλα και τα υποβρύχια είναι αποτρεπτικά συστατικά για εμάς.
Η πιο σημαντική δύναμή μας όμως είναι η θάλασσα μας. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει να πολεμήσει το τουρκικό ναυτικό.
Η Τουρκία με αυτή την άμυνα, θα έχει την τελευταία λέξη στην γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής.
Η Σύμβαση του Μοντρέ επίσης είναι μια συμφωνία που διασφαλίζει την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας.
Η συνθήκη του Montreux όμως δεν μπορεί να αγγιχθεί από κανέναν. Έτσι θα εφαρμόσουμε το σχέδιο ‘Γαλάζια Πατρίδα», τόνισε ο ίδιος.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ο Cem Gürdeniz απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας Aydınlık για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, την συμφωνία της Αστάνα, στην οποία οι πολιτικές και ψυχολογικές επιπτώσεις θα πρέπει να «μετακινηθούν» από την Ανατολή στη Μεσόγειο και κυρίως στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο ίδιος ο Τούρκος ναύαρχος τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία, θα πρέπει να διαπραγματευθεί τα θαλάσσια σύνορα της κατεχόμενης Κύπρου (ΤΔΒΚ) στη δυτική πλευρά του νησιού με την Συρία.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτυχθεί πολύπλευρη και πολυεπίπεδη συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και αυτή η συνεργασία να αντικατοπτρίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο (παρουσία ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων).
«Η Τουρκία ασκεί αντιπολίτευση ενάντια στο στρατιωτικό μέτωπο που προκάλεσε η δύση στην Συρία, μέρα με τη μέρα. Είναι καιρός όμως να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση για να επιτύχουμε τα σχέδια μας σε κάθε πεδίο»,κατέληξε ο ίδιος μιλώντας στους Τούρκους φοιτητές.
Αυτά λοιπόν ετοιμάζουν οι νέο-Οθωμανοί παραβλέποντας την ελληνική ΑΟΖ , την ισραηλινή καθώς και αυτής της Αιγύπτου, εφαρμόζοντας πολύ καλά μελετημένα πολύχρονα σχέδια.
Τα σχέδια αυτά τα οποία τα χαλάει σαφέστατα η τριμερής συμφωνία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και κυρίως ο αγωγός East Med για τον οποίον θα κάνουν τα πάντα οι Τούρκοι για να τον ακυρώσουν….
Τα σχόλια είναι κλειστά.