Πολύτιμο ελληνικό κειμήλιο της Ορθοδοξίας επιστρέφει στον τόπο του, στη Δράμα

Ένα πολύτιμο κειμήλιο της Ορθοδοξίας, ένα σπάνιο ελληνικό χειρόγραφο του 9ου αιώνα που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, επιστρέφει στον τόπο όπου φυλασσόταν, στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας, από όπου είχε κλαπεί μετά την επιδρομή των Βουλγάρων στη Μονή στις 27 Μαρτίου 1917. Το επιστρέφει οικειοθελώς η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου στης οποίας την κατοχή βρίσκεται.

Το χειρόγραφο, γνωστό μεταξύ των βιβλικών θεολόγων ως Κώδιξ 1424, είχε καταγραφεί στα χειρόγραφα της Μονής το 1886, από τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο-Κεραμέα.

Το χειρόγραφο βρέθηκε στα χέρια Ευρωπαίου εμπόρου βιβλίων και το 1920 αγοράστηκε από τον Αμερικανό Λέβι Φράνκλιν Γκρούμπερ, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του Λουθηρανικού Θεολογικού Εκπαιδευτηρίου του Σικάγου, προκάτοχο σχήμα της σημερινής Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής (ΛΘΣ). Ο Γκρούμπερ κληροδότησε τον χειρόγραφο κώδικα στην χήρα του, από την οποία η ΛΘΣ παρέλαβε όλη τη συλλογή των σπάνιων βιβλίων του.


Η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης που θα φιλοξενήσει το σπάνιο χειρόγραφο

Στις 15 Νοεμβρίου, σε ειδική τελετή στην έδρα της Λουθηρανικής Σχολής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα παραλάβει το χειρόγραφο, για να το μεταφέρει στη Δράμα.

Μόνο 60 ελληνικά χειρόγραφα, που περιέχουν το σύνολο των βιβλίων της Καινής Διαθήκης, βρίσκονται σε διάφορες συλλογές ανά τον κόσμο. Ο Κώδιξ 1424 είναι το αρχαιότερο γνωστό χειρόγραφο με μικρογράμματη γραφή (καλλιγραφική με κλίση), που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη. Επιπλέον, η σειρά των βιβλίων της είναι ασυνήθιστη. Το βιβλίο της Αποκαλύψεως π.χ., που σήμερα τοποθετείται στο τέλος της Καινής Διαθήκης, στον Κώδικα 1424 προηγείται των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Το χειρόγραφο αντεγράφη από έναν μοναχό ονόματι Σάββα, και τρεις αιώνες αργότερα άλλοι μοναχοί πρόσθεσαν εν είδει υπομνήματος, στα περιθώρια των φύλλων του κώδικα, αποσπάσματα από έργα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και άλλων.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής του χειρογράφου.


(Φωτ.: Center for the Study of New Testament Manuscripts)

Θα το παραδώσει στον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που θα το έχει μεταφέρει από τις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου δρ Τζέιμς Νίμαν και τον νομικό Γεώργιο Τσουγκαράκη.

Το Δικηγορικό Γραφείο του Γ. Τσουγκαράκη κάλυψε αφιλοκερδώς νομικά τη διαδικασία, «αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι ομογενείς μας διακρίνονται για τον πατριωτισμό τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα», αναφέρει δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Δράμας διατυπώνοντας ευχαριστίες.

Η επικείμενη ευτυχής κατάληξη του στόχου επαναπατρισμού του κειμηλίου είναι αποτέλεσμα αφανών ενεργειών της Μητροπόλεως Δράμας, η οποία εκφράζει ευγνωμοσύνη τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «σημαιοφόρο του αγώνα της δικαίωσης της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης και της επιστροφής κειμηλίων και χειρογράφων», όσο και στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο «που στρατεύθηκε στην υπόθεση αυτή και εργάστηκε κατάλληλα στην Αμερική».

 

 

ΠΗΓΗ:pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΗΠΑ: Ψήφος κόντρα στο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο
ΗΠΑ: Ψήφος κόντρα στο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο

Οι πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ στην Ευρώπηείναι έκπληξη, αμηχανία, προβληματισμός.

Close