Που οδεύει η Θράκη;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Σαν πανούκλα εξαπλώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας, αλλά η χαλαρή- και ουχί ψύχραιμη όπως βαπτίζεται- αντιμετώπιση του θέματος από τους φορείς της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της περιοχής προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και πληγώνει το εθνικό φρόνημα. Χθες ο ψευτομουφτής Κομοτηνής με αφορμή όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία πραγματοποίησε προσευχή για την «μητέρα-πατρίδα» Τουρκία. Την Κυριακή θα στηθούν εκ νέου φιέστες και θα ακουσθεί δυνατά η τουρκική προπαγάνδα με αφορμή τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ.

Το καζάνι βράζει και δεν θέλει πολύ να πετάξει το καπάκι…Η Κομοτηνή, αλλά και άλλες περιοχές αποχριστιανοποιούνται και εν πολλοίς αφελληνίζονται σε επίπεδο συνειδήσεων με όπλο το τουρκικό χρήμα που ρέει άφθονο και τείνει να εξαγοράσει τα πάντα, αλλά οι όποιες προειδοποιήσεις είναι εις ώτα μη ακουόντων.

Σιγά σιγά αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να μην έχει η Ροδόπη ούτε ένα Χριστιανό βουλευτή μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Σιγά σιγά ολοένα και περισσότερο κατανοεί κάθε κοινό νους γιατί το να αποκαλέσει ο τοπικός Μητροπολίτης την Κομοτηνή με το Τουρκικό της όνομα “Γκιουλμουτζίνα” κατά την προ διετίας τελετή ενθρόνισής του δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα σχολιάσουμε τα του τμήματος Ισλαμικών σπουδών ή την προσφορά του Κορανίου ως δώρο. Τούτο το άρθρο αποτελεί μια ακόμη κραυγή αγωνίας για όσα ήρθαν και όσα έρχονται.

Η προσευχή για την “πατρίδα μας Τουρκία”, όπως την αποκάλεσε ο ψευτομουφτής Ιμπραήμ Σερίφ στο Εσκί Τζαμί Κομοτηνής δεν σήμανε κανένα συναγερμό; Ούτε σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας ούτε στους εκκλησιαστικούς ταγούς; Πάλι θα ακούσουμε τις ίδιες δικαιολογίες για “παράδειγμα συνύπαρξης Χριστιανών & μουσουλμάνων”; Εντάξει παράδειγμα συνύπαρξης η Κομοτηνή, η Θρακη ολόκληρη, αλλά ποιας πατρίδας;;;;

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γράφων ξανασχολήθηκε με το θέμα της Θράκης θέτοντας πάλι ερωτήματα υπό την ανησυχία ενός σεναρίου κοσοβοποίησης της περιοχής, ένας… ευγενέστατος Ιεράρχης της ευρύτερης περιοχής αφού με προσωπική επίθεση μας πέρασε γεννέες δεκατέσσερις, μας χαρακτήρισε “μαντρόσκυλο της Πατρίδος” διεκδικώντας το αλάθητο για τον εαυτό του και τους ομοίους του.

Δεν επανερχόμαστε στο θέμα αναζητώντας δικαίωση. Δεν κραυγάζουμε κορώνες που χαϊδεύουν εθνικιστικά αυτιά περί προδοτών. Αυτά είναι για τους μικρόνοες. Απλώς σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά από ότι το περασμένο φθινόπωρο και οι προκλήσεις αυξάνονται κλιμακωτά.

Πριν από μερικούς μήνες ο Αρχιεπίσκοπος περιοδεύοντας στην περιοχή έστειλε το μήνυμα, αλλά αυτό ακόμη να φτάσει στους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ιθύνοντες:

«Στην Θράκη δεν ερχόμαστε για να υποσχεθούμε» είπε τότε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο» και συνέχισε: “Να αγαπάμε την Θράκη. Να προσέχουμε την Θράκη. Όλοι μας. Η πολιτεία, οι αρχές, ο καθένας μας. Και εμείς οι πιο κάτω που ζούμε πιο σίγουρα ας κάνουμε λίγη υπομονή και ας καθυστερήσουν λίγο τα αιτήματά μας. Η Θράκη και οι ακρίτες της Ελλάδος, όλοι οι ακρίτες έχουν προτεραιότητα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσει το κράτος και ο λαός, ότι εδώ χτυπάει περισσότερο η καρδιά της Ελλάδος από οπουδήποτε”.

Αντί άλλης ευχής θα παρακαλέσουμε να εισακουστεί ο λόγος του…

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
TIME: Θρίαμβος για την ΕΕ αλλά ανησυχητική για τη δημοκρατία η Συμφωνία των Πρεσπών

Η ΕΕ επέλεξε να αγνοήσει τις προβληματικές διαστάσεις της διαδικασίας επικύρωσης που έχει θέσει σε δοκιμασία τις συνταγματικές νόρμες και...

Close