Που οφείλεται το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας, που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, όπως η αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, η τροφική δυσανεξία και η άπνοια ύπνου.
Τα υπέρβαρα ή λιποβαρή άτομα μπορεί να νιώσουν πιο εύκολα κόπωση. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σώμα τους πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από το κανονικό, για να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες.

 

 

 

 

 

Η εγκυμοσύνη, ειδικά κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες, μπορεί επίσης να μειώσει την ενέργειά σας και να σας κάνει να αισθάνεστε υποτονικές.

 

 

 

 

 

Αφού αποκλείσετε με μια εξέταση αίματος οποιαδήποτε ιατρική αιτία, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε αν κάποια ζητήματα της ζωής σας, όπως η εργασιακή σας καθημερινότητα και η ενασχόληση με τις υποθέσεις του σπιτιού, σας δημιουργούν στρες.

 

 

 

 

 

Παράλληλα, μήπως έχουν συμβεί οποιαδήποτε γεγονότα, που μπορεί να έχουν προκαλέσει αυξημένη κούραση και στεναχώρια, όπως το πένθος ή η διάλυση μιας σχέσης.

 

 

Ένας βασικός λόγος κούρασης είναι το άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και με τη σειρά του, να οδηγήσει σε επίμονη κούραση. Οι ανησυχίες και οι πιέσεις της καθημερινής ζωής μπορεί να είναι στρεσογόνες ακόμη και για θετικά γεγονότα, όπως μια μετακόμιση ή ένας γάμος.

 

 

 

 

 

Τέλος, προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η δυσθυμική διαταραχή μπορούν να προκαλούν αίσθημα κόπωσης τόσο στους ενήλικες όσο και στους έφηβους.

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

iatropedia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αντίπαρος: Πεντακάθαρα νερά στο γαλανό Αιγαίο
Αντίπαρος: Πεντακάθαρα νερά στο γαλανό Αιγαίο

Οι ακτές της Αντίπαρου διακρίνονται για τις χρυσές αμμουδιές και τα πεντακάθαρα νερά τους και γι' αυτό το νησί προσελκύει...

Close