«Πρέσπες 2016»: Μια λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα

«Πρέσπες 2016 – Μια λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα» τιτλοφορούνται φέτος οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για 27η συνεχή χρονιά στον Άγιο Αχίλλειο στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο και στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Οι εκδηλώσεις γίνονται φέτος στις 26, 27, 28 και 29 Αυγούστου.

«Ο Καθείς και τα όπλα του» και οι Πρέσπες με τη θεομητορική τους όψη, το ιδιαίτερο φως τα λογγωμένα γύρω βουνά που ενέπνευσαν τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά . Οι Πρέσπες με τις ανάσες τριών λαών που ζουν πλάι στις λίμνες: Ελλάδα – F.Y.R.O.M.- Αλβανία.

Το νησάκι του Αγίου Αχιλείου από καιρό έχει μετατραπεί σε νησίδα ειρήνης και οι εκδηλώσεις εδώ και χρόνια είναι εθνικές εκδηλώσεις. Οι «Πρέσπες» πέτυχαν το ακατόρθωτο να αίρονται οι όποιες διαφορές χωρίζουν τους Έλληνες στη χώρα και να είναι ένα είδος άβατου όπως ήταν η αρχαία Ολυμπία.

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του περσινού προγράμματος INTERREG. Η διαχειριστική αρχή εμπιστεύτηκε τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας και του ανέθεσε την επέκταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Στο φετινό πρόγραμμα μια ποικιλία πολιτιστικών γεγονότων είναι αυτή που κυριαρχεί. Όλες οι τέχνες σχεδόν υπηρετούνται. Το θέατρο, η μουσική, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες, η παράδοση και το τραγούδι.

Αρχής γενομένης από το θέατρο. Στις 26 Αυγούστου στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης της Φλώρινας, ο ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, έγραψε, σκηνοθέτησε και παίζει στο λαμπρό μονόλογο «σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πείς και ένα τραγούδι» που ήταν τον χειμώνα η πιο ξεχωριστή παράσταση στην Αθήνα. Το ίδιο βράδυ στον ίδιο χώρο θα επακολουθήσει ρεσιτάλ της Ηρώ Σαΐα και του Νεοκλή Νεοφυτίδη σε τραγούδια επιλεγμένα από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια της Δημόσιας βιβλιοθήκης του Αμυνταίου. Πρόκειται για ένα λαμπρό κτήριο που θα το κοσμούν πάνω από 6.000 τόμοι βιβλία πολλά υπογεγραμμένα από τον Ρίτσο, τον Καρούζο, τον Αναγνωστάκη, τον Κατσαρό, τον Χριστιανοπούλο, τον Χειμωνά, τον Ταχτσή. Θα το κοσμούν επίσης πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη, του Αλέκου Φασιανού, του Γιάννη Μετζικωφ, του Γιάννη Χαδούλη, του Γιώργου Λαζόγκα και Φλωριναίων ζωγράφων. Γλυπτά του Δημήτρη Καλαμάρα. Στη βιβλιοθήκη αυτή ο Γιώργος Λιάνης πέρα από τα βιβλία του κατέθεσε και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του αρχείου που περιλαμβάνει σημαντικά ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας μας καθώς και 4,000 φωτογραφίες.

Η βιβλιοθήκη θα συνδεθεί ψηφιακά με την βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Την επιμελείται ο πλέον αρμόδιος, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ καθώς ο ίδιος επιμελείται τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Βουλής των Ελλήνων. Στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος συνέβαλαν αποφασιστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ( που θα την εγκαινιάσουν), ο Υπουργός Παιδείας Νικόλαος Φίλης, ο Γ.Γ Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής.

Μετά το πέρας των εγκαινίων στον περίβολο της βιβλιοθήκης η Σοφία Σπυράτου σκηνοθέτησε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με τίτλο οι «Κυρίες των Λιμνών». Παίζουν οι ηθοποιοί Λήδα Πρωτοψάλτη, Ξανθή Γεωργίου, Χλόη Μάντζαρη, τα κοστούμια είναι του Γιάννη μετζικώφ.

Το βράδυ του Σαββάτου στον Άγιο Αχίλλειο στο νησάκι με τους 24 κατοίκους γίνεται η κεντρική εκδήλωση των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016» που την παρουσιάζει όπως πάντα ο Αλέξης Κωστάλας.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος- έρχεται για έκτη φορά στις Πρέσπες- είναι αυτός που ενστάλαξε στις Πρέσπες την ουσία που αναζητούσαν «εδώ είναι Μπαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε» στο πλευρό του η συναρπαστική Ελένη Βιτάλη που η φωνή, της γεμάτη μωβ νότες, ξυπνάει συνειδήσεις.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου στο ιστορικό κτήριο του «Αριστοτέλη» θα γίνει ημερίδα με θέμα το προσφυγικό. Θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ο Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας κ. Ιωάννης Παντής, ο καθηγητής Κων/νος Τσουκαλάς, ο καθηγητής Ηλίας Νκολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κκ. Προκόπης Παυλόπουλος θα τιμήσει εκεί τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη ήδη τιμημένο με το φετινό βραβείο PULITZER για τις βαθύνοες φωτογραφίες των προσφύγων στα νησιά μας . Οι φωτογραφίες αυτές αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα.

Το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατειά της Φλώρινας ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης σε μια συναυλία με τα σπάνια τραγούδια του συνθέτη. Πρόγραμμα αυστηρό που να ταιριάζει και στο γεγονός ότι το «Εργατικό Κέντρο» της Φλώρινας γιορτάζει τα 75 χρόνια της ύπαρξης του. Τα περισσότερα τραγούδια του Μικρούτσικου είναι συνδεδεμένα με τους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Στόχος των εκδηλώσεων των «Πρεσπών» παραμένει πάντα να αναδειχθεί το ,μήνυμα της ειρήνης σε περιοχές που τις πορφύρωσαν οι πόλεμοι από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι πριν λίγο καιρό.

Στις Πρέσπες που τώρα ηχούν αηδόνια, ερωδιοί και κορμοράνοι έπαψαν να ηχούν κανόνια και καλαζνικωφ.

Δεύτερος στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί το βυζαντινό μεγαλείο της Πρέσπας. Η Πρέσπα είναι «το Ρόδο Αμάραντο» του ποιητή.

Τρίτος στόχος μιας και η Πρέσπα ήταν το τελευταίο θέρετρο του εμφυλίου πολέμου να γίνει σταυροδρόμι αγάπης και ομόνοιας για τους Έλληνες.

Οι «Πρέσπες» δεν ξεχνούν την προσταγή της Μελίνας: «Τα σύνορα είναι τιμή δεν είναι ποινή».

Δείτε το τρέιλερ:

 

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός: «Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά ΔΕΝ θα προφθάσουν»
Πατροκοσμάς , ο Μωησής της Ελλάδας

Κάθε λαός έχει τον δικό του Μωυσή. Είναι μεγάλο δώρο του Θεού ο Πατέρας του Γένους των Ελλήνων να είναι...

Close