Προσκυνήματα : Ιερουσαλήμ, η Αγία Πόλη

Στην Αγία Γραφή είναι γνωστή με το όνομα Σαλήμ. Σημαίνει η πόλη της Ειρήνης.

 

Η Ιερουσαλήμ, είναι η πόλη που δέχτηκε την παρουσία του Θεού. Είναι η Αγία Πόλη, με τον επίγειο και ουράνιο χαρακτήρα. Στην πόλη αυτή, ξετυλίγεται η ιστορία χιλιάδων χρόνων. Στην Αγία Γη, έζησαν προφήτες και εδώ γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός.

 

 

 

 

Ο φακός της εκπομπής ακολουθεί τα βήματα του Ιησού Χριστού στους Αγίους Τόπους και καταγράφει τα αρχαιότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης των Ιεροσολύμων: το όρος των Ελαιών, τον κήπο της Προδοσίας, τη φυλακή του Χριστού, τον Γολγοθά, καθώς και τον Τάφο της Παναγίας, στη Γεθσημανή.

 

 

Η σειρά που αναζωογόνησε το περιεχόμενο της ελληνική οθόνης και έθεσε τον πήχη για το ελληνικό ντοκιμαντέρ ακόμα ψηλότερα, δεν είναι άλλη από τα “Φωτεινά Μονοπάτια” της Ελένης Μπιλιάνη για την ΕΡΤ2. Κάθε επεισόδιο είναι ένα χορταστικό οδοιπορικό σε σημαίνοντες στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, που συνδέονται με το ελληνορθόδοξο στοιχείο. Εναέριες λήψεις, κινηματογράφηση υψηλής αισθητικής ποιότητας και ουσιαστικές συνεντεύξεις επιτρέπουν στο θεατή να έρθει σε επαφή με την ιστορία και το πνευματικό πλούτο της κάθε μονής.

 

 

 

 

 

 

 

Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας, καθώς – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια θαυμάσια γνωριμία μ’ έναν θησαυρό που εν πολλοίς δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Μεγάλη Τετάρτη: Ο Χριστός επικράνθη…

Έπειτα απομακρύνεται σε ένα σκοτάδι μυστηρίου . Τα βάγια πλέον μαράθηκαν , οι εχθροί αποστομώθηκαν, οι φίλοι ζυγίζουν την προδοσία...

Close