Προσκύνημα στον Άγιο Εφραίμ στο Μοναστήρι του Όρους των Αμώμων Αττικής
Βρεθήκαμε στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην τοποθεσία Ν.Μάκρης Αττικής με αφορμή την ημέρα μνήμης 5 Μαίου του Αγίου Εφραίμ, Νέου Οσιομάρτυρος στο Όρος Αμώμων της Ν.Μάκρης. Αποτελεί τόπο προσκυνήματος του Αγίου, καθώς εδώ μαρτύρησε. και έγινε γνωστός για τα θαύματά του.Ο Άγ. Εφραίμ είναι ένας από τους πολυαγαπημένους αγίους που ο κόσμος κατά την διάρκεια όλου του έτους έρχεται να προσκυνήσει στην χάρι Του, παρά που η πρόσβαση στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμώμων της Αττικής δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιστοί μέσω της Αστικής συγκοινωνίας να έρθουν στην Μονή. Το μοναστήρι απέχει περίπου 40-50 λεπτά της ώρας με αυτοκίνητο από την Ν.Μάκρη Αττικής. O Άγιος Εφραίμ Ν. Μάκρης ή Εφραίμ του Όρους Αμώμων, όπως επίσης τον αποκαλούμε, έζησε μεταξύ του 1384 και 1426. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ιστορικά γραπτά στοιχεία, σχετικά με τα όσα διηγείται η εκκλησιαστική παράδοση με πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Τα αναρίθμητα θαύματα Του όμως, τα οποία έχουν γίνει και γίνονται είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί με τίποτα να αμφισβητηθεί από κανέναν. Τα στοιχεία για τον βίο του Αγίου, μας εδόθησαν από την μοναχή Μακαρία Δεσύπρη, από οράματα που είχε το 1950. Έπειτα από τα οράματα αυτά, βρέθηκε στην περιοχή του όρους Αμώμων στη Ν. Μάκρη Αττικής, και συγκεκριμένα δίπλα στην κατοικία της μοναχής, το ιερό σκήνωμα του Άγιου Εφραίμ. Η μοναχή Μακαρία Δεσύπρη σύμφωνα με τις διηγήσεις της:
Διηγείται ή ίδια… –” Καθισμένη πάνω στά ερείπια τού παλιού Μοναστηριού, όπου ή θεία Πρόνοια οδήγησε τά βήματά μου, έφερνα τόν στοχασμό μου σέ χρόνια περασμένα, σέ παλιούς καιρούς, όταν σκορπισμένα ήταν παντού τά κόκκαλα τών Αγίων μαρτύρων…Καί καθώς καταγινόμουν στό καθάρισμα των χαλασμάτων, αναλογιζόμουνα ότι βρισκόμουνα σέ τόπο ιερό καί έλεγα, –Θεέ μου, αξίωσέ με τήν ανάξια, νά ιδώ κι΄ εγώ έναν από τούς παλιούς πατέρες πού εδώ έζησαν… Καί ενώ περνούσε ό καιρός έχοντας πάντα εσωτερικά τήν ίδια επιθυμία, ένοιωθα μιά φωνή μέσα μου νά μού λέει, –” Σκάψε, καί εκείνο πού ζητάς θά τό βρείς ! Καί μ΄ έναν τρόπο θαυμαστό, ή μυστική αυτή φωνή, μού υπέδειξε τό κομμάτι γής στήν αυλή τού μοναστηριού, πού έπρεπε νά ψάξω. Ό καιρός περνούσε, καί ή φωνή αυτή, κάθε φορά πιό δυνατή μέ προέτρεπε ν΄ αρχίσω… Έδειξα τό σημείο στόν εργάτη πού φώναξα γιά μιά άλλη επισκευή, στό παλιό Ηγουμενείο, καί τού είπα νά σκάψει. Αυτός, απρόθυμος άρχισε αλλού τό σκάψιμο. Καί αφού είδα ότι δέν μέ άκουγε νά πάει εκεί πού τού έδειχνα, τόν άφησα νά κάνει τό θέλημά του χτυπώντας τούς άγονους βράχους. Τελικά, κατάλαβε τό λάθος του καί γύρισε στό σημείο… “…καί φθάνοντας, έπειτα από ώρες, στό 1,70 βάθος, έφερε ό κασμάς στήν επιφάνεια τήν κεφαλή τού ανθρώπου τού Θεού. Τήν ίδια στιγμή, γέμισε άρωμα ή ατμόσφαιρα! Ό εργάτης χλώμιασε, δέθηκε ή γλώσα του, καί κόπηκε ή μιλιά του –Άφησέ με μόνη, τόν παρακάλεσα…
Γονάτισα μέ ευλάβεια καί ασπάσθηκα τό σκήνωμα τού Αγίου συλλογιζόμενη τήν έκταση οδύνης καί πόνου τού τότε μαρτυρίου του… Ο Άγιος και Μεγαλομάρτυς Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Είχε 7 αδέλφια και το βαφτιστικό όνομα που του εδώθηκε ήταν Κωνσταντίνος Μορφής. Σε ηλικία 14 χρόνων, για να αποφύγει το παιδομάζωμα και την υποχρεωτική στράτευση από τους Τούρκους, το 1398, έπειτα από προτροπή της μητέρας του, πήγε στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμώμων της Αττικής. Στην αρχή μοναχός και μετά εκάρει Ιερέας. Το 1416 όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική, και στη συνέχεια ανάγκασαν τον Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στον Σουλτάνο. Το 1424 οι Τούρκοι εισέβαλαν με άκρως βίαιες διαθέσεις στην Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος Εφραίμ δεν βρισκόταν εκείνες τις θλιβερές ώρες στη Μονή, καθώς ήταν σε μία σπηλιά πάνω στο βουνό για προσευχή. Όταν επέστρεψε αντίκρυσε τα πτώματα των Πατέρων και ανέλαβε προσευχόμενος με δάκρια για την ταφή τους ο ίδιος προσωπικά. Στις 14η Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου-1425- ξαναήρθαν οι βάρβαροι Αγαρινοί, πλέον βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και τον βασάνιζαν 9 μήνες με βαρβαρότητα. Δεν αρκέστηκαν στα φρικτά βασανιστήρια που του επέβαλαν.
Έτσι στο τέλος τον κρέμασαν ανάποδα από μία μεγάλη μουριά που υπήρχε στον περίβολο του μοναστηριού (υπάρχει μέχρι σήμερα), τον τρύπησαν με ένα μεγάλο ξύλο πυρακτωμένο στην κοιλιά στην περιοχή του αφαλού. Στην συνέχεια τον κάρφωσαν στο δέντρο με μεγάλα καρφιά. Ο Άγιος καιγόμενος δεν σταμάτησε να προσεύχεται. Τελείωσε την ζωή του,τόσο φρικτά από τους Τούρκους, προσευχόμενος στις 5 Μαίου 1426, ώρα 9 το πρωί.
Το ιερό σκήνωμα του Άγιου Εφραίμ εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στην ιερά μονή. (ΤΗΛ. Ι.Μονής: 22940-91202) Ευχαριστούμε τον Πατέρα Ειρηναίο Τζανή για την παρουσία του μαζί μας στο προσκύνημα μας, καθώς επίσης στην πολύτιμη βοήθεια του στο να μεταβούμε στο Μοναστήρι, όπως και για τα πολύτιμα στοιχεία που μας έδωσε κατά την εξιστόρηση του βίου και του μαρτυρικού θανάτου του Αγίου Εφραίμ.
Για την Greekpress.gr Γιώτα Παμπάλου
Τα σχόλια είναι κλειστά.