Προσπάθειες για κάλυψη της Γης με δορυφορικό Internet από το 2018

tech1

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αναπτύξει ένα δίκτυο δορυφόρων που θα εξασφαλίσουν πολύ ταχύτερη πρόσβαση στο Internet  στην Γη σε σχέση με τα δίκτυα οπτικών ινών, τουλάχιστον όταν η επικοινωνία αφορά μεγάλες αποστάσεις.

Το δίκτυο αυτό θα παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ και από τον Άρη, σημείωσε ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια από τα οποία εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα χρηματοδοτηθεί και η πρώτη πόλη στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο Έλον Μασκ είναι γνωστός για την ίδρυση της PayPal, της Tesla που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, του πρότζεκτ Hyperloop για ένα ταχύτερο τρόπο μετακίνησης πιο γρήγορο από το αεροπλάνο και πιο οικονομικό από το τρένο, και της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που εξασφάλισε συμβόλαιο με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με δικά της ρομποτικά φορτηγά και το 2017 θα λανσάρει τα πρώτα μικρά διαστημόπλοια-ταξί που θα μεταφέρουν αστροναύτες στον ISS, μετά από σχετική συμφωνία με την NASA το 2012.

Το πρότζεκτ που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου κατά τα εγκαίνια των γραφείων της SpaceX στο Σιάτλ, όπου η εταιρεία αναζητά τους καλύτερους μηχανικούς. Στα σχέδια του Έλον Μασκ περιλαμβάνεται η εκτόξευση 700 μικρών δορυφόρων επικοινωνιών σε πολύ μικρότερη απόσταση από την Γη σε σχέση με τους άλλους δορυφόρους που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, και συγκεκριμένα σε ύψος 750 μιλίων (έναντι 22.000 μιλίων), κι αυτό καθώς «η ταχύτητα του φωτός είναι κατά 40% υψηλότερη στο κενό του διαστήματος απ’ότι στην οπτική ίνα».

Πρόκειται για ένα εγχείρημα εξαιρετικά υψηλού κόστους που υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Μακροπρόθεσμα από την επένδυση αυτή, είπε ο Μασκ, η SpaceX θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την δημιουργία μιας πόλης στον Άρη και τότε θα είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ικανό δίκτυο επικοινωνιών.

Πάντως, ο Έλον Μασκ δεν είναι ο μόνος που ασχολείται με τους δορυφόρους επικοινωνιών. Ο επιχειρηματίας Γκρεγκ Γουάιλερ λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο 648 μικρών δορυφόρων βάρους 125 κιλών που θα πάρουν θέση στην ίδια απόσταση από την Γη στα 1200 χιλιόμετρα και θα είναι σε θέση να παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ με ταχύτητα 8 Gigabit ανά δευτερόλεπτο όχι μόνο στην Γη σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές αλλά και εν πτήσει από το 2018.

Το πλεονέκτημα της εταιρείας του, OneWeb, θεωρείται η εξασφάλιση της σχετικής άδειας χρήσης του απαιτούμενου ραδιοφάσματος (Ku-band) από την Διεθνή Ένωση Επικοινωνιών ITU, λόγος ικανός να εξωθήσει τον Μασκ να συνεργαστεί μαζί του, όπως επισημαίνει. H Qualcomm και ο όμιλος Virgin του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον έχουν επενδύσει στην OnWeb.

tanea.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Προσοχή στα αντιβιοτικά

Η «μη υπεύθυνη» χρήση αντιβιοτικών συνιστά κατά τους γιατρούς κίνδυνο για την υγεία

Close