Προχωρά το θέμα της ίδρυσης κουρδικού κράτους

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στο θέμα της ίδρυσης κουρδικού κράτους στην περιοχή βόρεια από το Χαλέπι και νότια της Τουρκίας, όπου υπάρχουν οι κουρδικοί πληθυσμοί.

Από την μια πλευρά, οι Αμερικανοί φρόντισαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς να ανοίξουν το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας να κατακτήσουν τα εδάφη στην περιοχή της πόλης Αζάζ.

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό ότι η Τουρκία, που τον περασμένο μήνα βομβάρδιζε τους Κούρδους σε αυτό το σημείο, όχι απλά δεν κινήθηκε στρατιωτικά, αλλά μάλλον έχει λάβει το μήνυμα να μην αντιδράσει, καθώς φαίνεται να προχωρά η ίδρυση του Κουρδικού κράτους, ακόμα και με σιωπηρή αποδοχή των Ρώσων.

Οι αμερικανοί διαμήνυσαν στους Τούρκους ότι πρόκειται να προχωρήσουν, και φαίνεται ότι οι Τούρκοι εοτιμάζονται να πιούν και αυτό το πικρό ποτήρι.

Στη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του έγινε σαφής η αμερικανή πρόθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κουρδικού Τύπου.

Τα δημοσιεύματα μάλλον επιβεβαιώνονται αν διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Φωνή της Αμερικής στις 30 Μαρτίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν θα τα χαλάσουν λόγω των διαφορετικών τους θέσεων σχετικά με το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία (PYD).

Άλλωστε δεν μπορεί οι δυο χώρες να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε κάθε ζήτημα, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής, μετά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Είμαστε δυο σημαντικοί εταίροι και έχουμε κοινούς στόχους, αλλά μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένα θέματα.

Στο θέμα των Κούρδων της Συρίας οι ΗΠΑ βλέπουν το PYD ως αξιόπιστο και σημαντικό εταίρο τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και τους προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά.

Η Τουρκία λέει ότι αυτή η Κουρδική οργάνωση είναι παρακλάδι του PKK το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία δίνει τις αποδειiξεις για όσα υποστηρίζει, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά δεν θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ γι αυτό το λόγο.

Όλα δείχνουν ότι ο κύβος για την ίδρυση του Κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, νότια ακριβώς της Τουρκίας έχει ληφθεί. Και βρισκόμαστε σε διαδικασία υλοποίησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η υπερβολή βλάπτει ακόμη και στην υγιεινή διατροφή
Η υπερβολή βλάπτει ακόμη και στην υγιεινή διατροφή

Έχετε ξεκινήσει δίαιτα και την τηρείτε κατά γράμμα. Κάποια στιγμή όμως βλέπετε ότι τα κιλά δεν πέφτουν. Τι μπορεί να...

Close