Πρόεδρος κοινότητας Μανταμάδου: ”Δεν κάνουμε πίσω”

Στο ”πόδι” βρίσκονται οι νησιώτες, καθώς οι επιτάξεις αποτελούν πλέον «κόκκινο πανί» για τους πολίτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου οι κάτοικοι ετοιμάζουν περιφρούρηση και άλλες δυναμικές δράσεις – μηχανήματα του δήμου είναι έτοιμα να κλείσουν τον δρόμο. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τονίζει ότι «θέλουν να φορτώσουν το Μεταναστευτικό μόνο στα νησιά».

Πρόεδρος κοινότητας Μανταμάδου: Δεν κάνουμε πίσω αν δεν πάρουν πίσω τη λέξη επίταξη

Η περιοχή αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να μας προσδιορίσει τον χώρο που θα γίνει αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση πρέπει να μας προσδιορίσει τον χώρο” δήλωσε ο πρόεδρος κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαΐδης μιλώντας στο Open.

“Να βρεθεί μια λύση, αλλά δεν γίνεται σώνει και καλά να έρθει στη δική μου την περιοχή. Είναι το πιο ακατάλληλο σημείο εκεί. Υπάρχουν τρεις λόγοι. Πρώτον, είναι υψηλής στρατηγικής εκεί. Υπάρχουν τόποι εκεί που είναι επίπεδο το έδαφος και μπορούν να κατέβουν ελικόπτερα και να πέσουν αλεξιπτωτιστές. Σε αυτό το σημείο, εκεί που γίνονται ασκήσεις όλα αυτά τα χρόνια, εκεί η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει hotspot, είναι ανήκουστο, δεν στέκει” ανέφερε.

“Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είμαστε στο κέντρο, πιο κάτω είναι το Δάσος των Φεράνων, το οποίο αν πάρει φωτιά θα καεί όλο το νησί. Είναι ούτε στα 500 μέτρα. Σε περίπτωση φωτιάς αν πάει παραπέρα θα καούμε. Ο τρίτος λόγος υπάρχουν 30-40 αγροκτηνοτρόφοι, έχουν τις περιουσίες τους, ζουν εκεί με τα ζώα τους κι έχουν 4.000-5.000 ζώα. Θα πρέπει να ξεριζωθούν” πρόσθεσε.

“Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να μην γίνει σε κανένα σημείο του νησιού hotspot. Σήμερα (σσ χθες) το βράδυ στις 7:00 στην μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Θα πάμε στο ΣτΕ. Δεν κάνουμε πίσω αν δεν πάρουν πίσω τη λέξη επίταξη. Να ξέρουν ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση ότι είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, αλλά δεν ήρθαν να συζητήσουν” σημείωσε.

Λαϊκή συνέλευση στη Μυτιλήνη

Από την πλευρά τους κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες στα νησιά «βράζουν» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι αγνοεί τις αγνοεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, αυτό έγινε μόλις τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο, συνάντηση η οποία ματαιώθηκε τελικά από την Κυβέρνηση.

Ως απάντηση στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Aλλαγή στην πληθυσμιακή σύνθεση της Ελλάδας θέλουν οι Γερμανοί: ”H απώθηση μεταναστών δε βοηθά”!
Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ
Σειρά μέτρων από τον δήμο Λέσβου
Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών σε δήμους νησιών του Β. Αιγαίου, λαμβάνουν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους
Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.
Από την πλευρά τους, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία δομής στην περιοχή του Αίπους, εμφανίστηκαν κάτοικοι του Βροντάδου στη Χίοπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο σημείο που θα κατασκευαστεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Ξεκαθαρίζοντας ότι θα μείνουν μέραινύχτα εκεί προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο μηχανημάτων, που θα ξεκινήσουν την δημιουργία του Κλειστού Κέντρου, οι πολίτες θέλησαν με την «πρόχειρη», όπως την χαρακτήρισαν κινητοποίηση να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Αγιορείτης Ιερομόναχος αποχώρισε από Θ. Λειτουργία που συμμετέχει Ιεράρχης της Ουκρ. Αυτοκεφαλίας

Ο Εκπρόσωπος της Ι.Μ. Φιλοθέου αποχώρισε από Θ. Λειτουργία λόγω της συμμέτοχης του «ιεράρχη» της ΟCU Επιφάνιου (Δημητρίου). Ο Εκπρόσωπος...

Close