Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: “Συγκροτείται επιτροπή για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα”

Ραγδαίες εξελίξεις προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης (της μοναδικής νόμιμης αρχής στη χώρα), Ακίλα Σαλέχ, καθώς ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, μετά την εξαιρετικά στρατηγική επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Τη δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Sputnik.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη και τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

«Μιλήσαμε γι’ αυτά (θαλάσσιες ζώνες), αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυος ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, θα αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά θα θέσουν το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή, θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γαλλία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας: «Να παραμείνει ανοιχτή για όλους»

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη Λιβύη. Άλλωστε, ο ίδιος βρίσκεται στη Ρωσία, όπου είχε επαφές με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια, ο Σαλέχ θα επισκεφτεί τη Γενεύη στην Ελβετία, με πιθανούς ενδιάμεσους προορισμούς τη Ρώμη και το Αλγέρι.

Όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα πριν από λίγες μέρες, έρχεται άμεσα η απάντηση στην παράνομη συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας, με Αθήνα και Βεγγάζη το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινούν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο ΥΠΕΞ Abd al-Hadi al-Hawij, επιβεβαίωσε όσα ανέφερε ο Ν. Δένδιας από τη Λιβύη με δηλώσεις του στο SkyNewsArabia. Mάλιστα ΜΜΕ που στηρίζουν τους Χαφτάρ και Σάλεχ, έβγαλαν και χάρτη για την ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνοδεύουν τον σχετικό χάρτη με το σχόλιο: ”Στην αποχέτευση τα όνειρα του Ερντογάν”.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκε η αντικατάσταση των τουρκικών προϊόντων που εισάγει η Λιβύη από ελληνικά προϊόντα και η επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010».

Τόσο η Αθήνα όσο και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης έχουν απορρίψει τη συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης (σ.σ. με την κυβέρνηση δυτικής Λιβύης), την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομη και αντίθετη προς το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, η ελληνική διπλωματία έχει υποστηρίξει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δη, της Κρήτης.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η ισλαμοποίηση των νησιών του Αν.Αιγαίου φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει

Η ισλαμοποίηση των νησιών του Αν.Αιγαίου φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει

Close