Πρώτη Θεία Λειτουργία στο παλάτι της Μεγ. Αικατερίνης μετά το 1917

Στην εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στο παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης στο Τσάρσκογιε Σέλο πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την επανάσταση του 1917.

Την τέλεση της λειτουργίας 103 χρόνια μετά οργάνωσε ο πρωθιερέας Γεννάδιος Ζβέρεφ.

Στο τέλος της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τον Ιβάν Σαούτοφ, διευθυντή του Κρατικού Μουσείου-Τσάρσκογιε Σέλο από το 1987 έως το 2008.

Ο πατήρ Γεννάδιος ευχήθηκε στους πιστούς για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την αποκατάσταση του ναού, αλλά και στην διευθύντρια του κρατικού μουσείου Τσάρσκογιε Σέλο, Όλγα Ταρατίνοβα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του μουσείου.

Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε το 1745 κατά τη διάρκεια της βασιλείας της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Πετρόβνα. Το τελικό έργο σχεδιάστηκε από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Franco Bartolomeo Rastrelli. Ο ναός είναι σε στιλ «μπαρόκ της Ελισάβετ». Μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας και αυλικοί παντρεύτηκαν εδώ, βάφτισαν τα μωρά του Αυτοκρατορικού Οίκου, που γεννήθηκαν στο Τσάρσκογιε Σέλο, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών αυτοκρατόρων: Νικολάου Α’ και Νικολάου Β΄. Το 1917, οι ακολουθίες στην εκκλησία διακόπηκαν βίαια και αυτή έγινε μέρος της έκθεσης του μουσείου. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές. Το καλοκαίρι του 2015, το μουσείο ανακοίνωσε διαγωνισμό για εργασίες αποκατάστασης. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 και ο ναός αποδόθηκε στον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας.

Επιμέλεια Ευγενία Δίτσα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η οστεοπόρωση χτυπά και τους άνδρες
Η ύπουλη ασθένεια της Οστεοπόρωσης: Τι είναι, επιπτώσεις, αιτίες, συμπτώματα

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας για δύο λόγους: Πρώτον, διότι είναι συχνή και δεύτερον, διότι συνεπάγεται σοβαρές...

Close