Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο για το Άγιον Όρος

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία εκάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π. χ., η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα.

 

Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας. Από το τρέχον έτος, η Αγιορειτική Εστία εγκαινιάζει μία νέα μορφή προβολής και παρουσίασης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου για το Άγιον Όρος, εκείνη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων.

Στόχος του νέου θεσμού είναι, παράλληλα με την ανάδειξη πρωτότυπων τελικών αποτελεσμάτων και συνθέσεων της επιστημονικής έρευνας, η παρουσίαση της προβληματικής αλλά και των πρώτων αποτελεσμάτων νέων ατομικών ερευνών αλλά και συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας όχι μόνο να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, αλλά και να γνωστοποιήσουν τα πρώτα ή εν εξελίξει στάδια ατομικών ή συλλογικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζοντας συγχρόνως τα πρώτα (όχι κατ᾽ ανάγκην τελικά) ερευνητικά αποτελέσματα.

Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιώτερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή/και παρουσιάσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, 1 αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).

Τα Διεθνή Επιστημονικά Εργαστήρια θα οργανώνονται ετησίως και δεν θα έχουν συγκεκριμένη θεματολογία όπως τα Διεθνή Συνέδρια που προηγήθηκαν, εκτός εάν οι υποβαλλόμενες προτάσεις συγκροτούν αφ᾽εαυτών μία θεματική ενότητα. Το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 – Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. Κάθε εισήγηση θα έχει διάρκεια 20 λεπτών και αμέσως μετά την παρουσίασή της θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση για αυτήν. Το σύνολο των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο δεν θα υπερβαίνει τις 15.

Οι τίτλοι των προτεινόμενων εισηγήσεων πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από περίληψη 300-600 λέξεων. Κατά την επιλογή των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο τελικό πρόγραμμα θα συνεκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, το θεματικό εύρος των προτάσεων καθώς και η επεξεργασία και παρουσίαση πρωτότυπου υλικού. Ιδιαίτερα θα ληφθούν υπόψιν ατομικές ή συλλογικές προτάσεις νέων επιστημόνων.

Για τη οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του Πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας συγκρότησε Οργανωτική ή Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / ΕΙΕ ΜΕΛΗ Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Χιλανδαρίου Γέρων Συμεών Διονυσιάτης Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Σέμογλου Αθανάσιος, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής Στέφανος Διαμαντής, Δρ. Δασολόγος, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας.

Για τη Δήλωση Συμμετοχής στο Συνέδριο βλέπε εδώ

 

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μεταστροφή «καθολικής» που εζήτησε μόνη να λάβει το Ορθόδοξο Βάπτισμα
Μεταστροφή «καθολικής» που εζήτησε μόνη να λάβει το Ορθόδοξο Βάπτισμα

Μεταστροφή «καθολικής» που εζήτησε μόνη να λάβει το Ορθόδοξο Βάπτισμα, έπειτα από απώθηση και έλεγχο του Οσίου, καθώς πλησίαζε να...

Close