Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε για να είστε προστατευμένοι από το διαβήτη

Πόσες ώρες ύπνου την ημέρα θα πρέπει να έχουμε για να διατηρήσουμε ένα σωστό μεταβολισμό;Το ερώτημα αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, όμως μια μεγάλη μελέτη η Nurses’ Health Study, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia, στις 2 Νοεμβρίου, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες.

Στην μελέτη αυτή αναλύθηκαν δεδομένα από 59031 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για 16 χρόνια (1986-2000). Οι γυναίκες αυτές δήλωσαν ότι το διάστημα αυτό ότι κοιμόντουσαν σε ποσοστό 49% περίπου 7-8 ώρες.

Το 15% των γυναικών κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι κοιμόταν περισσότερο από 9 ώρες. Στο ίδιο διάστημα το 5% των γυναικών δήλωσε ότι μείωσε κατά 2 ώρες την διάρκεια του ύπνου τους, ενώ 7% δήλωσε ότι αύξησε την διάρκεια.
Οι γυναίκες που είτε αύξησαν τις ώρες, είτε μείωσαν την διάρκεια του ύπνου τους, φάνηκε ότι είχαν περισσότερα κιλά, λιγότερη φυσική δραστηριότητα, ροχάλιζαν περισσότερα και κάπνιζαν σε μεγαλύτερη συχνότητα. Επίσης εμφάνισαν υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, διαβήτη, περισσότερο από τις γυναίκες που διατήρησαν τις ίδιες ώρες ύπνου.

Τώρα ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στις γυναίκες που είχαν σταθερό χρόνο ύπνου. Όσες κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης Διαβήτη. Το ίδιο όμως συνέβη και με αυτές που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν περισσότερο από 9 ώρες. Δηλαδή ο λίγος χρόνος ύπνου, αλλά και ο πολύς αντίστοιχα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη.

Σαν συμπέρασμα θα πρέπει να κρατήσουμε, ότι ο σωστός χρόνος ύπνου είναι περίπου 7-8 ώρες, για να έχουμε καλό μεταβολισμό για πολλά χρόνια. Ένα άλλο μήνυμα που βγαίνει από την συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον χρόνο ύπνου, μάλλον δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες για ένα καλύτερο μεταβολισμό. Δηλαδή όπως μάθαμε…μάθαμε!

Ρηγόπουλοs Δημήτριοs, Παθολόγος-Διαβητολόγος,
onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο μέγας Βασίλειος και ο μέγας Αθανάσιος για την αξία του Ευαγγελίου
Η αξία του Ευαγγελίου

Τι λένε οι μέγας Βασίλειος, μέγας Αθανάσιος και άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για την αξία του Ευαγγελίου

Close