Πώς θα είναι το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Πειραιά

Με τη… δεύτερη φορά κατάφερε να πάρει το «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το γλυπτό «Πυρσός». Την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, και ζητήθηκε να γίνουν τροποποιήσεις και πιο ήπιες παρεμβάσεις καθώς πρόκειται για έργο συνολικής ανάπλασης κοντά στην οικία Πατσιάδου, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

Η πλατεία Αλεξάνδρας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του φυσικού ακρωτηρίου του λιμανιού της Ζέας. Εκτός από το γλυπτό για τη Γενοκτονία θα τοποθετηθούν δέντρα και θάμνοι, καθώς και κάποια καθίσματα.

Μια μεγάλη κυκλική ζώνη από ενιαίο υλικό θα ορίζει περιμετρικά το γλυπτό, που θα έχει ύψος 7,5 μ. και χορδή τόξου 14 μ. Όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο διά χειρός του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, με πολλές αναγνώσεις καθώς ο θεατής θα μπορεί να προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με τη γωνία που θα το παρατηρεί.

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα γλυπτό μέσα στο γλυπτό. Φτιαγμένο από κυλίνδρους INOX και αλληλοσυνδεόμενα ελατήρια, εξωτερικά είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα.

Στο εσωτερικό του….συνέχεια εδώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κίνδυνος δικτατορίας αν επικρατήσει το «Ναι» στην Τουρκία λέει ο Σόιμπλε…

Τη δική του εκτίμηση για τους κινδύνους από την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα

Close