π. Θεόκλητος Διονυσιάτης: Τι είναι κατά βάθος η διδασκαλία των νεορθοδόξων;

Τι είναι κατά βάθος η διδασκαλία των νεορθοδόξων; Είναι ένα θεωρητικό σύστημα που συγκροτείται από στοιχεία παρέχοντα συνεχή και αδιάπτωτη ευδαιμονία, χαρά, ευφορία, αισιοδοξία, ερωτικές απολαύσεις, υποσχόμενο την τελείωση των βιούντων κατά τα πρότυπα των νεορθοδόξων με κατάληξη τον θείον έρωτα και την
θέωση.

Δηλαδή πρόκειται για ένα τρόπο ζωής, μέσα στην Εκκλησία, που συνίσταται από, κατ’ επιλογήν, δογματικές και πνευματικές θέσεις, υφιστάμενες απαραιτήτως, προκρούστιες επεξεργασίες και υποτασσσόμενες σε αναπλαστικές μεθοδεύσεις, για να υπηρετήσουν προσχηματισμένα μοντέλα στη θεωρία και την πράξη.

Προσφέρουν έτσι μία dolce vita, αλλά προπαντός, ορθόδοξη αφού δεν στερείται ορθοδόξων στοιχείων! Και ακριβώς γι’ αυτό και απατηλή.

Ποιος δεν θέλει την ευτυχία του, τη χαρά του και την αιώνια σωτηρία του; Έτσι λοιπόν η ανθολογημένη αυτή διαδαχή από την Ορθοδοξία γίνεται αποδεκτή ευχαρίστως, σαν κάτι αντι-στασιακό, αντι-παλιολιθικό, αντι-συντηρητικό, σαν “μια άλλη γλώσσα, μια άλλη θεώρηση αυτού του χώρου”. Ο σταυρός του Χριστού δεν θα αίρεται πλέον, γιατί δεν….

χρειάζεται, η νέκρωση της σάρκας και των παθών είναι περιττή, αφού την ετοιμάζουμε για ερωτικές απολαύσεις, τηρουμένου βέβαια, του όρου ότι “προσφέρεται για την ευτυχία του άλλου”.
Λόγος περί εντολών δεν γίνεται, για νηστείες και γενικώς άσκηση για “στενή και τεθλιμμένη” και για πολέμους με τον σατανά και τα πάθη, τελεία σιωπή. Η Πατερική Γραμματεία είναι καλή, αλλά ανθολογουμένη και καταλλήλως ερμηνευομένη, για να προβάλλει την χαρούμενη Ορθοδοξία. Τα αριστουργήματα της οσιακής εμπειρίας και των θεολογικών ελλάμψεων που έχουν ενσωματωθεί στα λειτουργικά βιβλία της Παρακλητικής, του Τριωδίου, στα Μηναία, στο Θεοτοκάριον, στο Πεντηκοστάριον, είναι αποδεκτά, χωρίς όμως τους θρήνους της μετανοία, χωρίς την αίσθηση της αμαρτωλότητος, της ενοχής, της ευθύνης, των χρεών από τις αμαρτίες, αφού ο Θεός είναι άπειρο πέλαγος αγαθότητος και βλέπει τις ανθρώπινες αθλιότητες με κατανόηση ως αστοχίες, ατευξίες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ενότητα αλλά και αποφάσεις εδώ και τώρα για την Πανορθόδοξη ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος
Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου: Πότε υπακούουμε στον Επίσκοπο;

Και οσάκις εσίγησαν οι επίσημοι άμβωνες, τότε προέβαλαν την Ορθοδο­ξία απλοί και ταπεινοί μοναχοί και λαός, γυναίκες και άνδρες.

Close