Π. Φίλιππος: Κάτω τα χέρια από τους μοναχούς του Αγίου Όρους

Η πρόσφατη καταδίκη του Αρχιμανδρίτη Μεθόδιου και μοναχών της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου έχει θορυβήσει ιδιαίτερα γέροντες του Αγίου Ορους.

Η δικαστική απόφαση κρίνεται από αρκετούς ως μια παρέμβαση στα θεολογικά ζητήματα του Αθωνα, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ του π.Φίλιππου από το κελλί της αδελφότητας των Θωμάδων στη Μικρά Αγία Αννα: «Ως Αγιορείτες γνωρίζουμε ότι οι 20 Μονές του Αγίου Ορους είναι αυτοδιοίκητες. Είναι μεν ελληνική επικράτεια αλλά είναι Μονές αυτοδιοίκητες. Διαφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου διότι δεν υπάρχει πανικό αδίκημα. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να ασχολούνται με θεολογικά και εκκλησιολογικά θέματα.

Διαβάστε εδώ:  Μονή Εσφιγμένου: Η Μοναχή Χριστονύμφη στο πρακτορείο Reuters (ΦΩΤΟ+BINTEO)

Η θεολογική κι εκκλησιολογική ανάλυση είναι θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα δικαστήρια δεν έχουν τα προσόντα να καταδικάζουν μοναχούς για τέτοια θέματα. Διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση αυτή, καθώς προσβάλει το Αγιο Ορος, την Εκκλησία και τους απανταχού Χριστιανούς. Τέτοιες αποφάσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο Αγιο Ορος και στην πατρίδα μας».

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2017/02/%cf%80-%cf%86%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%80%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b9%ce%b1%cf%83-%ce%ba%ce%ac%cf%84%cf%89-%cf%84%ce%b1.html#ixzz4XtjBweH9

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές
Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές

Στην αρχαία εποχή οι Χριστιανοί μετά την ενάτη ώρα (3 μ.μ.) των νηστίσιμων ημερών κατέλυαν μόνο νερό και ψωμί.

Close