Ρέγκλινγκ: H Ελλάδα μπορεί να εξέλθει επιτυχημένα από το πρόγραμμα διάσωσης

Την άποψη ότι «η Ελλάδα, μολονότι παραμένει μία ειδική περίπτωση, μπορεί να εξέλθει επιτυχημένα από το πρόγραμμα διάσωσης» εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «South China Morning Post».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν στήριξη ήδη είναι success stories: η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν επίσης εξέλθει από τα προγράμματα διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, όπως και το ΔΝΤ, ο ESM προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια υπό αυστηρούς όρους σε μια προσέγγιση «μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων». Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές: μία εξ αυτών είναι ότι το κόστος χρηματοδότησης του ESM είναι περίπου το 1/3 αυτού του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, που είναι οι μέτοχοι του ESM, θεωρούν τους εαυτούς τους μακροπρόθεσμους συνεργάτες με τις χώρες που απαιτούν βοήθεια.

Το γεγονός είναι, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, ότι ο ESM προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα μεγάλες λήξεις και ευνοϊκούς όρους που επιτρέπουν να δημιουργείται κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ τον χρόνο (4,5% του ΑΕΠ) από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Παράλληλα, εκτιμά ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

http://www.zougla.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΣΤΑΥΡΟΣ
Το δίκαιο μας και η συγχώρεση

Αφού βλέπω καθαρά και ολοφάνερα τον άλλον να άμαρτάνη, πως να τον συγχωρήσω;

Close