Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Συμπαράσταση από Βαρθολομαίο

Συγκλονισμένος από την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, εκφράζοντας τη βαθειά του θλίψη γι᾽ αυτή την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας – Σε άλλη γραμμή ο Μόσχας Κύριλλος
Συγκεριμένα το ανακοινωθέν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει:

Ο Παναγιώτατος καταδικάζει την απρόκλητη αυτή επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Ευρώπης, ως και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ωμή βία εναντίον των συνανθρώπων μας και πρωτίστως εναντίον των αμάχων.

Προσεύχεται δε ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να φωτίσει την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε να κατανοήσει τις τραγικές επιπτώσεις των αποφάσεων και των ενεργειών της, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα ακόμη και για μία παγκόσμια πολεμική σύρραξη.

Απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες όλων των κρατών, των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών οργανισμών να εργασθούν για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσιμης αυτής καταστάσεως με ειλικρινή διάλογο, ο οποίος αποτελεί το μόνο μέσο επίλυσης κάθε προβλήματος και αντιμετώπισης κάθε διαφοράς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί αδελφικώς τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και όλους τους Χριστιανούς, αλλά και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, σε αδιάλειπτη προσευχή υπέρ του Ουκρανικού λαού και υπέρ της επικρατήσεως της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Μόσχας Κύριλλος: Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο με αφορμή της “Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας”
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνεχάρη τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς αναφερόμενος στα προβλήματα στα σύνορα της Ρωσίας.

“Ζούμε σε καιρό ειρήνης, αλλά γνωρίζουμε ότι ακόμη και σε καιρό ειρήνης υπάρχουν απειλές. Δυστυχώς, ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν απειλές – όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα σύνορα της Πατρίδας μας. Επομένως, νομίζω ότι οι στρατιωτικοί μας δεν μπορούν να έχουν καμία αμφιβολία ότι έχουν επιλέξει έναν πολύ σωστό δρόμο στη ζωή τους.

Γιατί ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο προστατεύεις τον λαό ακόμα και χωρίς καμία στρατιωτική δράση. Η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων, η ισχύς του ρωσικού στρατού είναι ήδη ένα όπλο που προστατεύει τον λαό μας. Για να ληφθούν όμως στα σοβαρά αυτά τα όπλα από όσους έχουν κακές προθέσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή.

Και επειδή μιλάμε για συστήματα υψηλής τεχνολογίας, η χρήση των οποίων απαιτεί γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, σας εύχομαι πρώτα απ’ όλα να αναπτύξετε αυτές τις δεξιότητες και ικανότητες, αλλά εύχομαι ιδιαίτερα στον καθένα από εσάς έναν ειρηνικό ουρανό, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ, παραμένοντας πιστοί στον όρκο σας, να θυσιαστείτε για χάρη της προστασίας της χώρας.

Ωστόσο, κάθε στρατιώτης που έχει ορκιστεί πρέπει να είναι έτοιμος, αν το ζητήσει η Πατρίδα, να πάει να υπερασπιστεί τον λαό του”.

Απευθυνόμενος προς τους κληρικούς τους κάλεσε να“ εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας στην αγάπη ο ένας για τον άλλον, στην αγάπη για την Πατρίδα, τότε θα φέρουμε εις πέρας μια πολύ σημαντική αποστολή, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ασφάλειας της αγαπημένης μας Πατρίδας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Τι συμβολίζει η κάθε εβδομάδα και η κάθε Κυριακή του Τριωδίου

Τριώδιο ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, η κινητή περίοδος των είκοσι ημερών, που ξεκινά την Κυριακή...

Close