Σήμα κινδύνου εκπέμπει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Αιτωλικό

greekpress23042015

Την επερχόμενη οικολογική καταστροφή
της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου που απειλείται από τις ήδη υπάρχουσες υψηλές τιμές ρύπανσης, θέλουν να προλάβουν οι φορείς της ευρύτερης περιοχής.
Την μελέτη του έργου με το οποίο θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη καταστροφή στην μικρή Βενετία της Ελλάδας όπως αποκαλούν την συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα, έχει αναλάβει η πολιτιστική εταιρεία «Αιτωλικό εν Πολιτισμώ».

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στείλει από τις 8 Μαρτίου μάλιστα επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με την οποία του ζητάει να εντάξει τα έργα για την εξυγίανση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου στο νέο ΕΣΠΑ ώστε οι εργασίες να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020!

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το οικοσύστημα των λιμνοθαλασσών Αιτωλικού-Μεσολογγίου είναι διεθνώς χαρακτηρισμένο ως υδροβιότοπος μεγάλης οικολογικής σημασίας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους έντεκα μεγαλύτερους και σπουδαιότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ αλλά και από άλλες διεθνείς συνθήκες.

Επίσης στην επιστολή επισημαίνεται ότι, με βάση τις συνεχείς μετρήσεις που γίνονται με την επιμέλεια των αρμόδιων Δημόσιων Υπηρεσιών όπως είναι η Διεύθυνση Αλιείας αλλά και η Διεύθυνση Υγιεινής και Μέριμνας οι τιμές ρύπανσης των νερών της λιμνοθάλασσας είναι εκατοντάδες φορές υψηλότερες των επιτρεπτών ορίων. Αναφέρεται ακόμα ότι, η κατάσταση είναι ανυπόφορη και η οικολογική καταστροφή δεν είναι απειλή, αλλά συντελείται με ιδιαίτερα βαριές συνέπειες στην πανίδα και την χλωρίδα της λιμνοθάλασσας.

Αναφέρεται ότι η ρύπανση οφείλεται:1.Από τα επιβαρυμένα νερά που προέρχονται από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της πεδιάδας. 2.Από τις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. 3.Από αστικά απόβλητα. 4.Από την κακή διαχείριση και συντήρηση του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιτωλικού. 5.Από την παραμονή στην λιμνοθάλασσα των αναχωμάτων.

Για όλες αυτές τις αιτίες αναφέρεται ακόμα στην επιστολή έχει εκπονηθεί μελέτη. Αυτή αφορά την διαχείριση των μολυσμένων και επιβαρυμένων με χημικά νερών που μέσω αντλιοστασίων χύνονται στην λιμνοθάλασσα, την άρση των αναχωμάτων που τεμαχίζουν την λιμνοθάλασσα ενώ, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι με σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου από το 2006.

Η επιστολή της εν λόγω πολιτιστικής εταιρείας στον Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράφουν ο πρόεδρός της Δημοσθένης Μπούρος(γιατρός Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Γενικός Γραμματέας Σ. Κοτσάφτης και οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι έχουν σταλεί και όλα τα σχετικά έγγραφα στην Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7)-Τμήμα Μελετών του αρμόδιου Υπουργείου, στο οποίο βέβαια επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης..

Το σημαντικότερο απ” όλα είναι ότι στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως τα έργα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2013 και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. και δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να πάρει θέση και να δώσει λύσεις ο κ. Λαφαζάνης.

Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης

ΠΗΓΗ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αυξάνονται οι νεκρές χελώνες καρέτα-καρέτα
Αυξάνονται οι νεκρές χελώνες καρέτα-καρέτα

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές και ειδικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εξαιτίας των κρουσμάτων νεκρών ή τραυματισμένων καρέτα-καρέτα.

Close